
1912-ben, a Tennessee állambeli Memphisben megnyitott a Dyer’s Burgers nevű hamburgerező. Ritka, hogy egy vendéglátóipari egység ilyen hosszú időt megéljen, ugyanis a hely ma is vígan üzemel. Ebben azonban valószínűleg része van egy sajátosságnak is, mely elsőre nem hangzik túl higiénikusnak vagy épp egészségesnek:
Mindez alapvetően úgy lehetséges, hogy a saját, egyedileg fűszerezett marhahúsuk enged némi zsírt magából sütés közben, azaz nem csökken a zsiradék mennyisége. A dolog azonban a Dyer’s Burgersnél sem azzal kezdődött, ami miatt máshol már helyeket záratnának be. Ők is rendesen, napi szinten cserélték a zsiradékot, ahogy azt kell.
Egy nap azonban valaki elmulasztotta ezt megtenni, és nem volt már mit tenni, elkezdődött a másnapi műszak. Miután a vendég, aki kért egy hamburgert, azt mondta, hogy ilyen finomat még nem evett, gyorsan döntöttek: többet nem cserélnek olajat. És ez így van egészen a mai napig.
“Minden nap átszűrjük, hogy minden részecskét eltávolítsunk belőle, majd fűszerezzük” – magyarázta a zsiradék titkát Kendall Robertson, a hely jelenlegi tulajdonosa. Hozzátette, nemcsak a zsír nem változott, de a náluk kapható hamburger alapreceptje sem. A hús és a buci mellé náluk csupán mustár, uborka, hagyma és bors kerül, salátát vagy épp paradicsomot nem lát a szendvics.
Vannak egyébként, akik csak a zsír miatt mennek a helyre. Kínálatukban meg is jelent ennek megfelelően egy spéci – és egyébként keresett – burger, mely az elkészülés után vesz egy forró zsíros fürdőt, és teljesen becsomagolva kerül a vendég elé.