2024 végén a világ egyik legnagyobb gasztronómiai gyűjtőoldala, a Tasteatlas közzétette szokásos anyagát, melyben a látogatói szavazatok alapján díjaztak számos, a konyhához kötődő dolgot. Magyar szempontból az idei év kifejezetten sikeresnek mondható, hiszen a száz legjobb étel közé egy magyar fogás is bekerült, a magyar konyha pedig még népszerűbb volt idén, mint tavaly.
Ezeken felül volt más kategóriában is magyar érdekeltség: jó eredményről számolhatunk be a régiók gasztronómiai összevetését illetően is. A dél-alföldi régió, azaz Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék együttese a világ 37. legjobbja lett idén, a maximális 5 csillagból 4,21-es átlageredménnyel.
Az egész tabella – melynek eredménye lejjebb látható – több mint 477 ezer ember szavazatából állt össze, akik különféle ételeket kóstolgattak a világon, és ezeket az ételpontszámokat kapcsolták a régiókhoz. A dél-alföldi régió többek között a fűszerpaprikának, a csabai kolbásznak, a makói vöröshagymának és a szegedi szaláminak köszönhette jó eredményét – kell is egy régió sikerességéhez, hogy több kiemelkedő étele legyen.
A lista szorosságát egyébként jól mutatja, hogy a nápolyi pizza, vagy a campaniai bivalymozzarella otthonának számító Campania régió (Olaszország) is “csak” 4,44 csillaggal lett az első.
Helyezés | Régió | Csillag (5-ből) |
1. | Campania (Olaszország) | 4,44 |
2. | Peloponnészosz (Görögország) | 4,42 |
3. | Emilia-Romagna (Olaszország) | 4,42 |
4. | Szecsuán (Kína) | 4,4 |
5. | Kükládok (Görögország) | 4,38 |
6. | Kréta (Görögország) | 4,37 |
7. | Punjab (India) | 4,36 |
8. | Toszkána (Olaszország) | 4,36 |
9. | Alentejo (Portugália) | 4,36 |
10. | Macedónia (Görögország) | 4,35 |