Az emberiség nagy része szeret kávézni, nemrég pedig végleg eldőlt, hogy ez jó hatással is van az egészségre, hiszen akár két évvel is meghosszabbíthatjuk vele életünket. Az ital számos betegség kockázatát csökkenti, azonban felmerült a kérdés: mikor igyuk, ha a legjobbat szeretnénk magunknak?
A témát egy louisianai (USA) egyetem vizsgálta meg. Beletúrtak amerikai egészségügyi felmérések adataiba, és 40 ezer ember életeseményeit vizsgálták 1999 és 2018 között. A felmérésben részt vevők napi szinten adták meg, hogy mit fogyasztottak, ezen belül pedig a kávézási szokásaikra is fény derült.
Ezt követően a kutatók három csoportra osztották az embereket. Az egyikbe a reggel kávézók kerültek, a másikba azok, akik bármikor feketéznek a nap során, a harmadikba pedig azok, akik egyáltalán nem kávéznak. A vizsgálatok és elemzések után végül arra jutottak, hogy azok, akik reggel kávéznak, 16 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg azoknál, akik nem fogyasztanak kávét. Ez egybecseng az első bekezdésben említett kutatási eredményekkel.
Az azonban érdekesebb, hogy a reggel kávézók körében 31 százalékkal kisebb volt a szívproblémák miatti halálozási ráta, mint azok körében, akik a nap bármely szakában feketéznek, valamint az egyáltalán nem kávézók körében együttesen.
Mint nagyjából minden másik, úgy ez a kutatás is kiemelte, leginkább csak akkor jelentkeznek ezek a hatások, ha az ember nem viszi túlzásba a kávéfogyasztást. Arra egyébként nem született konkrét válasz, miért ennyivel jobb egészségügyi szempontból reggel inni a kávét, mint máskor. Egy lehetséges válasz szerint a délután vagy később fogyasztott koffeines ital megkavarhatja a belső óránkat és a hormonháztartásunkat, de ezen feltételezések megerősítése további kutatásokat igényel.