Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem kutatói szerint a teve lehet a jövő tejelője. A főleg köpési tudományáról híres állat teje kevesebb allergént tartalmaz, és így potenciálisan egészségesebb alternatívája lehet a hagyományos tehéntejnek.
Sőt, a táplálkozástudományi szakértők évek óta dícsérik a tevetejet. “Kissé sósabb, mint a tehéntej, háromszor annyi a C-vitamin tartalma, vasban, telítetlen zsírsavakban és B-vitaminban igen gazdag” – írta honlapján az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
A Food Chemistry című szaklapban megjelent tanulmány szerint újabb előny, hogy nem tartalmaz béta-laktoglobulint, amely az egyik fő allergén a tehéntejben. “Ez nagyszerű hír. Most már tudjuk, hogy a tevetej kevésbé allergén lehet, mint a tehéntől származó,” – mondta Manujaya Jayamanna Mohittige tudós, az ausztrál kutatás vezetője.
A tevetej emellett potenciálisan erősítheti az immunrendszert, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mohittige elmagyarázta, hogy a tevetej bioaktív peptideket tartalmaz, amelyek antimikrobiális és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezek a peptidek szelektíven gátolhatják bizonyos kórokozók működését, elősegítve az egészséges bélflóra kialakulását, és így hosszú távon hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A tanulmány rámutat arra is, hogy a tevék már bizonyítottak: képesek túlélni száraz, mostoha környezetben, ahol a hagyományos szarvasmarha-tenyésztés szinte lehetetlen kihívásnak számít. Így Ausztráliában – ahol már létezik kivadult tevepopuláció – idővel növekedhet a termelés.
“A termék iránt világszerte növekszik az érdeklődés, részben az éghajlati viszonyok miatt. A száraz vagy félsivatagos területek kihívást jelenthetnek a hagyományos marhatenyésztésnek, de tökéletes a tevék számára,” – mondta Mohittige.
A termék sikeres forgalmazásában rejlő egyetlen kihívást az íze és a szaga jelenti. A szokásos tejtermékekhez képest a tevetej valamivel sósabb és testesebb ízű, a szaga pedig azonnal elárulja eredetét.