Minden nap egy alma tojás az orvost távol tartja. Akár így is szólhatna a mondás azok után, hogy az ausztráliai Monash University kutatói szerint a tojásfogyasztás jelentősen csökkenti bizonyos egészségügyi problémák esélyét.
A hír azért is érdekes, mert évtizedeken keresztül ment arról a vita, hogy a tojás most egészséges-e vagy sem. Egyfelől tele van jó minőségű fehérjével és egy csomó vitaminnal, másrészt viszont ott van az a fránya koleszterin, ami viszont mindenféle rosszat okoz szívünknek. Épp ezért is feküdtek rá a kutatók a témára, (remélhetőleg) egyszer és mindenkorra tisztázva a tojásevés kérdését.
Vizsgálatukban kifejezetten arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a szívre a tojásevés, és mennyire köthető össze az időskori, szívpanaszokra visszavezethető halálozásokkal. A kutatók 8756 ausztrál és amerikai, 70 év feletti felnőtt adatait elemezték, akik különféle életmódfelmérésekben vettek részt. Ezek tartalmazták a tojásfogyasztási szokásokat is.
Az adatokat megszűrték, azaz kivették a képből az eltérő életkörülmények okozta hatásokat és az egyéb befolyásoló tényezőket. Így jutottak arra, hogy azok, akik heti 1-6 tojást fogyasztanak, 29 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségtől, és úgy általában is 17 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg, mint akik ritkán vagy rendszertelenül esznek tojást. Nem rossz egészségügyi befektetés napi 70 forintért, valljuk be.
Jó minőségű étrenddel összekötve a tojásfogyasztást még magasabb különbség alakult ki: 33-44 százalékkal is csökkent a halálozás esélye azoknál, akiknek diétájában tojás is szerepelt.
A tanulmány egyik érdekes eredménye még, hogy a kockázatcsökkenés azok esetében is megmaradt, akiknek magas a koleszterinszintje.