![](https://firstclass.hu/uploads/2025/02/image-7.jpg)
Terhes számodra a sok rózsaszín, felesleges apróság? A műanyaba tekert virágok, a kukába dobott, habos-babos csomagolások? Akkor végre van egy nyomós érved arra, hogy kihagyd az egészet.
Mert a Valentin-nap környezetszennyező, méghozzá nem kicsit!
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna hulladék keletkezik, melynek 70%-a egyszer használatos csomagolóanyagokból, műanyag dekorációkból és rövid élettartamú ajándéktárgyakból származik, ezenkívül sok konyhai maradék is keletkezik.
A virágcsokrok, csokoládék, apró dísztárgyak és egyéb kiegészítők gyakran több ezer kilométerre készülnek, és szinte azonnal a kukában kötnek ki. Kis odafigyeléssel káros hatásaik nagy mértékben csökkenthetők, hívja fel a figyelmet az Európai Éghajlati Paktum új partnerszervezete, a Felelős Gasztrohős Alapítvány.
Az Európai Éghajlati Paktum egyik fő célja, hogy felhívja az egyéni cselekvések fontosságára a figyelmet. A különböző ünnepek kifejezetten olyan alkalmak, amikor érdemes élni ennek lehetőségével. A hagyományos, nagy környezeti lábnyommal járó ajándékok helyett számos olyan alternatív megoldás létezik, amelyek nemcsak személyesebbek, de hosszú távon is hasznosak.
Persze ha nem akarunk antiszociális ünneprontóként viselkedni, akkor akad fenntartható megoldás.
A messze termesztett, sok vegyszerrel kezelt és februárban még nem szezonális virágcsokrok helyett például cserepes, helyi termelésű virágokat vagy fűszernövényeket ajándékozhatunk.
Az ipari, nagyüzemi és gyakran etikailag megkérdőjelezhető módon, és erdőirtás árán készülő csokoládé helyett hazai kézműves, fair trade vagy biofinomságokat is vásárolhatunk, készíthetünk. Így az ízélmény mellett biztosak lehetünk abban, hogy etikus és felelős módon készült terméket adunk ajándékba.
Az egyszer használatos dísztárgyak és apróságok helyett a közös élményekre figyeljünk. Közösen főzhetünk, alkothatunk saját készítésű ajándékot egy workshopon, elmehetünk együtt egy városi sétára. A Valentin-nap elmaradhatatlan része a bor vagy pezsgő – ezek kiválasztása során is érdemes a helyi, biodinamikus vagy biominősített italokat előnyben részesíteni.
A vacsoránk környezetterhelésének 70%-át az adja, hogy van-e hús az ételekben – a hagyományos, ipari körülmények között nevelt marhahús nagy ökológiai lábnyommal bír és az állattenyésztés adja a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14%-át – ezért sokat tehetünk a bolygóért, ha steak vagy tengeri herkentyűk helyett helyi, szezonális alapanyagokból álló, növényi alapú ételeket készítünk szerettünknek. Ráadásul a környezetünk mellett ezzel a szeretett személy és saját egészségünkkel is törődünk.
A Felelős Gasztrohős szakértői szerint a legjobb ajándékok azok, amelyek hosszú távon örömet okoznak és valóban hasznosak – ez önmagában hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb legyen a Valentin-napi vallomás.