Life Fehér Patrik 2025. 02. 18.

Hivatalos: ehető a kerti tavat elcsúfító zöld ragacs

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hivatalosan is elismerte a békalencse egyik fajtáját ételként. Igazi szuperkaja a vizeket borító növény.

A békalencséről nem sok szép dolog juthat az ember eszébe, leginkább talán az, hogy ilyen növénnyel borított vízbe nem szívesen nyúlunk, megyünk. Az úszó zöldség azonban immár étkezési értelemben is zöldségnek nevezhető, és hamarosan a tányérjainkon végezheti. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ugyanis a békalencse egyik alfajáról, a Lemna nevűről kimondta, hogy biztonságosan fogyasztható.

A növény fogyasztása csak Európában számít újdonságnak, Thaiföldön és más délkelet-ázsiai országokban már régóta elérhető a piacokon ez az étel. A nyugati világ is hasznosította a növényt, de pusztán csak bioüzemanyag-forrásként. Ezen szeretett volna változtatni tíz éve dr. Ingrid van der Meer és csapata a hollandiai Wageningen Egyetemről, és mostanra ez össze is jött.

De miért érdemes békalencsét fogyasztani? Fő előnye az, hogy tömegének akár 40 százaléka is fehérje lehet, további 20 százaléka pedig mindenféle hasznos ásványi anyag. Termesztése nem igényel nagyjából semmit: trágyázásra alig, kártevőirtásra egyáltalán nem kell költeni, földterületet pedig nem vesz el más növényektől. Csak tiszta víz kell hozzá, ráadásul még városban is termeszthető, és nagyon gyorsan van a befektetett munkának eredménye.

A békalencséből aztán mindenféle készíthető: levesalap, rizottóízesítő vagy tésztafeltét is lehet belőle. Íze kissé diós beütésű, de leginkább a spenótéhoz hasonlítható a kóstolói szerint, ez igaz a laktatóságára is. Forgalomba hozni is a spenóthoz hasonlóan lehet majd, azaz frissen vagy fagyasztva.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Cuveland/ullstein bild via Getty Images