
Úgy tűnik, sose lesz vége a szervezetünkbe vitt folyadékok hatásairól szóló felfedezéseknek. A kávé-tea-alkoholos italok triójáról szinte naponta derül ki valami újabb kutatási eredmény, amely szerint pusztítja vagy épp védi egészségünket az adott főzet.
Most a sor egy új, potenciálisan egészségjavító itallal bővült. Köszöntsük együtt a tudatos ivók friss kedvencét a yerba maté teát! Aki nem ismeri, a yerba maté egy koffeintartalmú tea, amely Uruguayból származik, ahol hihetetlenül népszerű – talán még a kávénál is népszerűbb. Finom és más, kedvelt teákhoz hasonló, talán leginkább a zöld teához hasonlít az ízvilága. A Brigham Young Egyetem kutatása szerint fogyasztása hasonló hatással lehet, mint a GLP-1 gyógyszerek, például az USA-ban manapság nagyon trendi Ozempic szedése.
A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmányában négy héten keresztül követték nyomon, hogyan reagáltak az egerek a teára, és megállapították, hogy az jelentősen megnövelte GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) szintjüket. Ez fontos felfedezés, mivel a GLP-1 hormon segít szabályozni a vércukorszintet és az étvágyat, hasonlóan, mint a cukorbetegség kezelése mellett immár fogyókúrás szerként is ismert pirulák.
A yerba maté Urugayon kívül Barazíliában és Argentínában is közkedvelt (Kép: Ricardo Ceppi/Getty Images)
A hatást a bélben élő baktériumok aktiválják. Miután a yerba maté szervezetbe került, a baktériumokkal együtt “dolgozva” mennek végbe olyan kémiai változások, amelyek növelik a GLP-1-szintet, ami csökkenti a vércukorszintet, a sóvárgást és az éhségérzetet is. “A különleges tea messze nem az egyetlen koffeines ital, amely segíthet a fogyásban” – emeli ki Kathleen Moore dietetikus, “A koffein növeli az adrenalin szintjét, ami elősegítheti a zsírbontást, csökkentheti az étvágyat és fokozhatja a fizikai aktivitást” – nyilatkozta korábban a Parade magazinnak.
Ugyanakkor a kutatások szerint általánosságban a hozzáadott cukor, a magas zsírtartalmú tejszín, illetve mesterséges ízesítők vagy édesítőszerek nélküli kávé – magasabb koffeintartalma miatt – lehet az igazi befutó, ha a súlycsökkentésről van szó. Ez a megállapítás azonban valószínűleg nem vette figyelembe a yerba matét; hiszen e két ital koffeintartalma nagyjából egyezik.