Life Erdős Norbert 2025. 05. 29.

Így bánj a sóval, hogy tovább élj!

A só alapvető az emberi táplálkozásban, el sem tudnánk képzelni nélküle a gasztronómiát, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

Vagyunk jó néhányan, akik nap mint nap jóval több konyhasót (nátrium-klorid, NaCl) fogyasztunk, mint amennyi egészséges lenne. Ez a szokás – amely szinte észrevétlenül kúszik be mindennapi étrendünkbe – komoly egészségügyi kockázatokkal jár: magas vérnyomás, szívroham és az agyvérzés egyaránt visszavezethetők a túlzott sóbevitelre.

A népmeséből is jól tudjuk, hogy só nélkül nem étkezhetünk, sőt, nem élhetünk, de magyarok sófogyasztása sajnos igen magas, ami főleg hagyományainkra vezethető vissza, hiszen sok élelmiszerünkben, például kenyérben, kolbászban és a húsételekben is nagy mennyiségű sót használunk. Azzal is tisztában kell lennünk a téma kibontása előtt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a test normál működéséhez naponta maximum 5 gramm sóbevitel megengedhető, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

Felmérések szerint egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt, ami az egészséges mennyiségnek több mint háromszorosa. Ezért fontos, hogy tudatosabban válasszunk, és csökkentsük a sófogyasztásunkat.

De van remény, néhány egyszerű módszerrel újrakalibrálhatjuk ízlelőbimbóinkat, és visszaszoríthatjuk a napi sófogyasztást.

Csendes, halálos ellenség

Nem csak hazánkban fogyasztanak több sót a kelleténél: a brit felnőttek átlagosan 8,4 gramm sót fogyasztanak naponta – ez 40%-kal több, mint a nemzeti ajánlás, és közel 70%-kal haladja meg a WHO javaslatát. 

Az Action on Salt nevű brit szervezet szerint ha minden brit állampolgár csupán 1 grammal csökkentené napi sóbevitelét, évente több mint 4000 szív- és érrendszeri megbetegedést lehetne megelőzni.

A láthatatlan fenyegetés

A túlzott cukorbevitel hatásai – például az elhízás, a bőrelváltozások, a hangulatingadozás – jól ismertek. A só viszont alattomosabb. “Nincsenek látható tünetei,” mondja Sonia Pombo, az Action on Salt kampányvezetője. “Úgy gondoljuk, hogy több millió olyan ember él, akinek fogalma sincs róla, hogy magas a vérnyomása.”

A túlzott sóbevitel nemcsak a szív- és érrendszert érinti. Okozhat gyomorrákot, vesebetegséget és csontritkulást is. A veszélyek ellenére a túlzott sófogyasztás szinte észrevétlenül épül be étrendünkbe – különösen, ha nem figyelünk oda a feldolgozott élelmiszerekre.

Mit tehetünk?

Az elfogyasztott só 75–85%-a már eleve az élelmiszerekben van, nem mi adjuk hozzá, ezért nehéz betartani a napi mennyiséget. A legfontosabb lépés a tudatos vásárlás és ételkészítés.

1. Főzzünk otthon, minőségi alapanyagokból

Ez a leghatékonyabb módszer a sóbevitel kontrollálására.

2. Legyünk tisztában vele, hol rejtőzik a só

A legnagyobb sótartalmú  ételek:

  • kenyér,
  • bacon, sonka, szalámi,
  • készételek, pizzák, levesek,
  • sajtok (főleg a cheddar),
  • konzervek,
  • fagyasztott tengeri herkentyűk,
  • szószok, mártások, öntetek,
  • olajbogyó,
  • savanyúságok.

3. Olvassuk el a címkéket!

A termékek sótartalma között óriási különbségek lehetnek, de az élelmiszeripari cégeknek kötelező feltűntetniük, hogy pontosan mennyi só van az adott termékükben, tehát tájékozódjunk, mielőtt valamit a kosárba dobunk!

Így bánj a sóval, hogy tovább élj

4. Fokozatosan szoktassuk le magunkat a sóról

“Ne hirtelen hagyjuk el a sót,” mondja Tracy Parker, a Brit Szív Alapítvány dietetikusa. “Adjunk időt a szervezetünknek: 3–5 hét alatt hozzászokik a kevésbé intenzív ízekhez, amit a só mérséklése okoz.”

Használjunk ételeink ízesítésére só helyett olyan fűszereket, amelyben nem a só dominál, vagy citromlevet, fokhagymát, friss zöldfűszereket.

És mi a helyzet az éttermekkel?

Ha étterembe megyünk, válasszunk friss húst feldolgozott helyett, figyeljünk a sajt, bacon, a pácolt elemek jelenlétére a fogásban és kóstolás előtt sose sózzunk meg semmit!

A só hatása nem mindenkit érint egyformán, az idősebbek például az életkor előrehaladtával érzékenyebbé válnak a sóra. Az alacsonyabb jövedelműek pedig még inkább ki vanna téve ennek a veszélynek, ugyanis számukra gyakran csak a legolcsóbb, magas sótartalmú élelmiszerek érhetők el.

Mi a helyzet különleges sókkal?

Sokan gondolják, hogy a tengeri só, az ún. himalájai só – ami önmagában is átverés – vagy a füstölt só kevésbé káros. Sajnos ez tévhit. Ugyanolyan mennyiségű nátriumot tartalmaznak, mint az asztali só – sőt, a nagyobb kristályok miatt még több is jut a tányérba, ételbe belőle, amit szépen meg is eszünk, szinte észrevétlenül.

Így bánj a sóval, hogy tovább élj

Összefoglalva, a só nem ördögtől való, de manapság sokkal több van belőle étrendünkben, mint amennyi szükséges. Ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és visszatérjünk a természetes ízek világához.

Érdekesség, hogy elvileg létezik egészségesebb alternatíva, igaz, hogy a WHO által ajánlott ízfokozót nem egyszerű beszerezni – arról itt írtunk, kattints!

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images