Life Kovács Miklós 2025. 06. 05.

Ezt add a gyereknek, ha utazni indul

Tombol a túrák, kirándulások időszaka, a nagy hőségben pedig fontos tudni, milyen elemózsiát érdemes csomagolni, amivel elkerülhetők a megbetegedések.

A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok, majd az utazások, táborok időszaka. Ilyenkor a szülők gyakran otthon készített ételekkel látják el a gyerekeket. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk az egy- vagy többnapos kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk.

A péksütemény jó választás

A péksütemények közül széles a választék, ezek többnyire nem igényelnek hűtést (pl. pogácsa, kalács, croissant), egy egész napos kirándulás végén is biztonságosan fogyaszthatók. Arra mindig ügyeljünk, hogy a péksütemények tölteléke se legyen gyorsan romló, pl. a túrós batyu nem szerencsés választás.

Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz szalámit, száraz kolbászt, esetleg turistafelvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások kerülendők, mivel ezek gyorsan megromlanak. Italok közül széles választékban találunk kis dobozos, ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) termékeket, melyek nem igényelnek hűtést.

Az uzsonna csomagolása során részesítsük előnyben a papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, jól szállítható fajták – például alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé – bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak. A zöldségeket és gyümölcsöket elcsomagolás előtt mossuk meg, és lehetőség szerint porciózzuk.

Illusztráció (Getty Images)

Illusztráció (Getty Images)

A müzliszelettel se lövünk mellé

A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek. Amennyiben mégis romlandó étel kerül a csomagba – például joghurt vagy sajt –, mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak. Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára.

Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha bevonjuk a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, így kisebb eséllyel végezhetik a szendvicsek a szemetesben.

Illusztráció (Getty Images)

Illusztráció (Getty Images)

A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Ha lehet, címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani.

A gyorsan romló élelmiszerek (például tejtermékek, felvágottak) lehetőség szerint az első étkezés során kerüljenek elő. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket.

Forrás: Nébih
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Catherine Falls Commercial/Getty Images