
A faszenes grill klasszikus füstös ízt kölcsönöz az ételeknek, a gázgrillen könnyebb szabályozni a sütési hőmérsékletet, az elektromos grillt a legkisebb balkonon is használhatjuk, nem kell tartani a füsttől. A sütögetésnél nem hiányozhatnak a legfontosabb grilleszközök sem, például a grillcsipesz, a húslapát, a maghőmérő vagy a tisztításhoz a grillkefe. Az igazi kertiparti-hangulatot pedig grillpavilonnal, kényelmes kerti bútorokkal, színes párnákkal, szolárlámpákkal és dekorral tehetjük teljessé. Hasznos tudnivalók és tippek következnek a Praktiker szakértőitől grillrajongónak.
Abonyi Péter, a Praktiker kerti megoldások szakértője szerint a legfontosabb, hogy először mérjük fel, hol és hány főre szeretnénk grillezni, mennyire vagyunk elszántak, és töltjük szívesen az időnket az előkészületekkel, felfűtéssel.
Lehetőségeink és preferenciáink határozzák meg, hogy a faszenes, a gáz- vagy az elektromos grill melyik típusát érdemes beszerezni, hiszen tudásban, méretben és árkategória szerint is bőséges a kínálat. A grilleszközök terén is jobb tájékozódni: ha igazán profik szeretnénk lenni, szükségünk lehet egyebek mellett begyújtókéményre, csipeszre, lapátra, hamburgerprésre vagy kesztyűre, és a sort még lehetne folytatni.
Ha szeretjük az autentikus füstös ízeket, ezért mindenképp faszénen szeretnénk sütni, több opció közül is választhatunk. A legegyszerűbb a zománcozott vas flekkensütő, amit lábakra szerelve állíthatunk a tűz vagy a parázs fölé, illetve lánccal állványra is függeszthetünk.
Süthetünk rajta húst, halat vagy akár zöldséget, minden esetben ízletes falatokra számíthatunk. Ehhez azonban tűzrakó helyre van szükség – emlékeztet rá a szakember.
Nagyobb a mozgásterünk, ha a faszenes grill mellett döntünk, hiszen ahhoz nincs szükség külön tűzrakóra, könnyen mozgatható, így kertünk vagy teraszunk bármely pontján fel tudjuk állítani.
A grillhordótól a grillkocsiig változatos a kínálat. Népszerű a gömbgrill, aminek alsó részébe kerül a faszén vagy grillbrikett, és szellőzőrendszerrel tudjuk szabályozni a levegőáramlást. A tűztér hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni, a hamu pedig hamugyűjtő tálcán gyűlik össze, ezért könnyű eltávolítani.
Ma már az egyik legnépszerűbb sütőnek számít az extra vastag kerámiafalú, és jellegzetesen tojás alakú Kamado grill. Kívül-belül tökéletes választás esztétikus megjelenése és profi tudása, multifunkcionalitása miatt. A kerámia megtartja a hőt és a nedvességet, így a belső környezet ideális grillezéshez, füstöléshez vagy lassú sütéshez. Klasszikus hússütésen túl ezért készíthetünk benne csülköt, grillcsirkét, sőt még pizzát is.
A Praktiker szakértője szerint a legfontosabb, hogy csak száraz és jó minőségű faszenet vagy grillbrikettet vásároljunk, ezekkel nemcsak a tűzgyújtás könnyebb, hanem kevesebb füst is képződik. A faszénparázson tovább tart a sütés, hiszen a faszén vagy grillbrikett mennyiségétől függően akár 40-60 perc szükséges ahhoz, hogy a grill elérje a megfelelő hőmérsékletet. Ezt követően pedig gyorsan kell dolgoznunk, mert a parázs viszonylag hamar elhamvad.
A faszeneshez képest a gázüzemű grillel gyorsabban süthetjük meg kedvenc ételünket, mivel rövid a felfűtési idő, hamar elérjük a sütési hőfokot. A főégők száma 1 és 6 között változhat, anyaguk pedig lehet rozsdamentes acél, öntöttvas vagy kerámia. A grillrács méretétől és az égők számától függően grillezhetünk vele húst, halat, zöldséget, sőt még pizzát is.
Direkt és indirekt sütésre egyaránt alkalmas: gyorsan elkészíthető ételek esetén – ilyen például a hamburgerhús, virslik, kolbászkák, zöldségek – közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük a nyers alapanyagot. Az indirekt grillezést vastagabb húsoknál érdemes választani, amikor 20 percnél több sülési időre van szükség ahhoz, hogy a hús belül is puha legyen. Vannak olyan modellek, amelyeknél vízzel töltött csepptálca gyűjti az égő alatt a lecsöpögő zsírt, ezáltal egyszerűsítve a zsír eltávolítását és a takarítást.
A gázgrillek propán-bután keverékkel működnek, a szükséges gázmennyiség pedig a grill teljesítményétől függ. Abonyi Péter szerint egy 12 kW-os modell óránként körülbelül 1,2 kg gázt fogyaszt, így egy 5 kg-os palack körülbelül négy órányi intenzív grillezésre elegendő. A grillsütőnkhöz méretben passzoló gázpalackot speciális kereskedésben, benzinkúton szerezhetjük be és cserélhetjük.
Annak sem kell lemondania a grillezés örömeiről, akinek nincs kertje. Balkonon bárki könnyen összedobhatja ebédjét elektromos grillel, elég csupán bedugni a konnektorba, beállítani a kívánt hőfokot, és a grillételek perceken belül elkészülhetnek – állítja a Praktiker szakértője. Előnye, hogy nem keletkezik füst, így nem zavarjuk a szomszédokat, valamint nem kell tárolni és cserélni a gázpalackot. Többféle típus közül választhatunk: elsősorban kisebb készülékeket találunk a kínálatban, amelyekkel néhány főre készíthetünk fogásokat.
A legegyszerűbb az asztali grill, ami kompakt mérete miatt kis helyen is elfér, felülete sima vagy bordázott, tapadásmentes bevonattal, gyorsan felmelegszik és pontosan szabályozható. A kontaktgrill hasonlóan működik, ugyanakkor zárható a fedele, ami szintén sütőfelület, ezáltal az ételt alul és fölül egyszerre tudjuk sütni. Épp ezért nemcsak húsokhoz, hanem szendvicsekhez, paninikhez vagy grillezett zöldségekhez is tökéletes. Nem telhet el grillszezon kebab vagy saslik nélkül, elkészítésükhöz a szakértő elektromos nyársat javasol.
Abonyi Péter szerint az elektromos grillek között azonban ma már komolyabb modellek is vannak, amelyek nagyságra, kapacitásra felveszik a versenyt a faszenes és gázgrillekkel, és megjelenésükben is hasonlítanak rájuk. Egyik ilyen hasonlóság a nagy grillfelület és a külön grillzónák.