
A perzselő nyári napok lazulós éjszakáin férfiként is elcsábítanak minket a jeges koktélok, kevert italok. Elvégre csodás, gazdag ízvilág vár minket a rövid-sör kombón túl, és amikor már unalmas lesz a gin-tonik, és a hideg ráz az aperol spritztől, akkor ideje megismerkedni a spanyolok kedvencével, a jéghideg tinto de veranóval.
A tinto de verano a sangria sokkal menőbb kis testvére. Egy pofonegyszerű, mégis zseniális keverék vörösborból és citromos üdítőből (a klasszikus a Gaseosa, de egy jó minőségű citromos szénsavas üdítő is tökéletes).
Spanyolországban és Portugáliában issza boldog-boldogtalan, és frissítő íze miatt igazi nyári alapdarabnak számít. Aki akarja, dobhat bele egy löttyintés vermutot, vagy gazdagíthatja citrom- és narancskarikákkal, esetleg más gyümölcsökkel. A tinto de verano főleg azért népszerű, mert bárki el tudja készíteni. És persze azért, mert kevésbé ütős, mint erősebb rokona, a sangria.
Egy tintót inni maga a színtiszta vakáció: édes, frissítő, könnyed. Elkészítéséhez nincs szükség drága likőrökre, sem különleges pezsgőre, a boldogsághoz csak egy gyümölcsös vörösbor és egy citromos üdítő kell.
Alapként a legjobb választás egy fiatal, gyümölcsös ízvilágú bor, aminek alacsonyabb alkoholtartalma van, és kiegyensúlyozott savakkal és élénk ízekkel rendelkezik. Ha már Spanyolország, válogathatsz a Rioja, Navarra, La Mancha és Valencia borvidékekről származó tételekből. Csak semmi flanc, legyen egyszerű, de minőségi.
A pontos elkészítés receptjét mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Ha van otthon némi gyümölcs, főleg citrom, narancs, jég, szénsavas ásványvíz, szóda vagy tonik, máris nekifoghatunk a tintózásnak,