
Bár még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet, mind a Magyarországra tett külföldi utazások, mind pedig a többnapos belföldi utazások száma fokozódik a KSH adatai szerint. A költések is meglódultak, ez az ételrendelésekben is látszik. A foodora felmérése szerint Budapesten, Bécsben és Prágában is átalakulóban vannak a külföldről érkező látogatók étkezési szokásai, ugyanis egyre többen választják az ételrendelést a hagyományos szállodai étkezések helyett.
A Budapestre érkező utazók körében egyre elterjedtebb, hogy az étkezéseiket ételrendelésen keresztül, közvetlenül a szállásukra kérve oldják meg. Az elmúlt egy évben 10 százalékkal nőtt a hotel vagy hostel címekre leadott rendelések száma, a folyamatos növekedés pedig nemcsak szezonális hóbortra utal.
A szálláshelyekre rendelt ételek jól illeszkednek az általános ételrendelési trendekbe. Leggyakrabban a hamburgert választják, ezt követi a pizza, illetve az amerikai, a magyar és az olasz konyha fogásai népszerűek még. A legtöbb rendelés egyébként délelőtt 11 óra és 5 óra között fut be.
Az országba látogató turisták mellett a belföldi utazók körében is egyre népszerűbb, és egyre inkább elérhető az ételrendelés. A Balaton környékén leadott rendelések száma több mint 70 százalékkal emelkedett 2024 nyara óta. Ezekből a rendelésekből az is kiderül, hogy a strandételek nemcsak a vízparton élveznek előnyt. Első helyen a sajtos-tejfölös lángos szerepel, a második közönségkedvenc a térségben a hekk hasábburgonyával. A dobogót a sima lángos zárja, de a burgonyalángos és a sajtos-tejfölös-baconös lángos is toplistások.