Life Kovács Miklós 2025. 07. 23.

Nem jó ötlet műanyag tálban melegíteni a mikróban

A tudósok most kimutatták, hogy ez a mindennapos szokás egyenesen a szívedet teszi tönkre.

Kényelmes, gyors, praktikus. Bedobod a tegnapi maradékot a műanyag dobozban a mikróba, és kész is az ebéd. De ezzel a mozdulattal egy olyan láthatatlan támadást indítasz a tested ellen, aminek komoly ára lehet. – állítja az Ecotoxicology and Environmental Safety folyóiratban megjelent tanulmány.

Már most is nagyjából egy bankkártyányi (5 gramm) mikroműanyagot eszünk meg hetente. Ezek a mikroszkopikus műanyagszilánkok pedig, mint egy lopakodó ellenség, szép lassan aláássák az egészségedet.

A tudomány vészharangot kongat

Egy nagyszabású kínai kutatásban több mint 3000 embert vizsgáltak, és az eredmény elég egyértelmű. Azoknál, akik rendszeresen melegítettek ételt műanyag edényben, 13%-kal magasabb volt a súlyos szívelégtelenség kialakulásának kockázata. És ez nem csak valami véletlen egybeesés; a kutatók kiszűrték az egyéb életmódbeli és egészségügyi tényezőket is.

Hogy megértsék, mi zajlik a háttérben, a tudósok laboratóriumi patkányoknak adtak olyan vizet, amit előtte forró műanyaggal érintkeztettek. A következmények jól láthatóan negatívak voltak voltak:

  • A patkányoknál szorongás jelei mutatkoztak.
  • A szívszövetükben gyulladás és sejtszintű károsodás lépett fel.
  • A bélflórájuk pedig felborult – a jó baktériumok helyét átvették a gyulladást okozó törzsek.

A legdurvább? Teljesen mindegy volt, hogy csak másfél percig vagy negyed óráig melegítették a műanyagot. A káros anyagok szinte azonnal kioldódnak.

Mi a konklúzió, és mit tehetsz ellene?

A tudományos magyarázat kőkemény: a forró műanyagból kioldódó vegyi anyagok bejutnak a szervezetedbe, tönkreteszik a bélrendszered egyensúlyát, és krónikus gyulladást, valamint oxidatív stresszt okoznak. Ez a két folyamat pedig egyenes út a szív- és érrendszeri betegségekhez.

A jó hír, hogy a megoldás a te kezedben van. Nem bonyolult, csak egy kis tudatosság kell. 

  1. Száműzd a műanyagot a mikróból és a forró ételek közeléből! Melegítéshez használj üveget, kerámiát vagy rozsdamentes acélt. Pakold át a kaját, mielőtt melegítenéd.
  2. Forró italokat soha ne tölts műanyagba! A reggeli kávédat vagy teádat se tárold műanyag pohárban vagy palackban. Ezekből ugyanúgy kioldódhatnak káros anyagok, legalábbis a kutatás szerint.
  3. A “BPA-mentes” felirat nem minden. Lehet, hogy BPA nincs benne, de a gyártók gyakran más, hasonlóan káros vegyi anyagokkal helyettesítik, amelyek hő hatására ugyanúgy a kajádban landolnak.
Forrás: Ecotoxicology and Environmental Safety