
A csehek isszák a világon a legtöbb sört egy főre vetítve. Ők adták a világnak a pilseni lágert, ami ma már a nagybetűs sör szerte a világon. Tehát tudják mit csinálnak, és ha ők szívesen isznak egy szinte csak habbal teli korsót, akkor az jelent vlaamit.
Kezdjük ott, hogy náluk a csapolás is egyfajta művészet: amikor az avatott sörrajongók Prágában rendelnek egy korsóval, akkor nem csupán a kedvenc fajtájukat választják ki, hanem a csapolási módszert is.
Nyilván, egy átlagos krimóban a habbal teli korsó gyötrelmes élmény, de a mlíko más, sok első kóstolót meglep a cseh tejsör habjának édes, bársonyos krémessége.
Fotó: Pilsen Urquell
A csaposok úgy készítik a mlíkót, hogy a sörcsapot csak kissé nyitják meg, és hagyják, hogy a sűrű, nedves hab töltse ki a poharat. A “tejsör” rajongói szerint rendkívül könnyű gyorsan legurítani, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember élvezhesse az édes, komlós aromájú habot, mielőtt az eltűnne a pohárból.
A csehek leggyakrabban a jellegzetes pilsner sörükből készítik ezt az aromás habkölteményt, amit érdemes kipróbálni, ha náluk kirándulunk, de persze csak egy hagyományos hladinka csapolással engedett korsót követően.
A hladinka a tradicionális eljárás, amely során előbb a habot alkotják meg, majd a korsót 45 fokban megdöntve ez alá egy ütemben töltik a hideg sört. Ha egy korsó csapolt sörre gondolunk leginkább ez a kép jut eszünkbe, hiszen az aranyló folyadék feletti vastag, három ujjnyi sűrű, tömött hab igéző látványt nyújt.