
Időről időre mindig akad új kávéőrület, amire rákattannak az emberek, és úgy kezdik el inni feketéjüket. Pár éve a cold brew robbant be, míg az Egyesült Államokban mostanság egy olyan ital hódít, melyet a kávébabot körülölelő húsból főznek.
Az egyes trendekbe belegondolva meg is lehet érteni, miért próbálkoznak újabb és újabb receptekkel az emberek, vannak azonban olyan formulák, melyeket egyszerűen nem lehet hova tenni. Abszolút igaz ez arra a különlegességre is, mely Svédországban lett felkapott. Ez a kaffeeost, mely kávésajtot jelent magyarul. A recept ennek megfelelően egyszerű is:
Persze nem az első szelet kezünk ügyébe kerülő trappistára kell itt gondolni. A sajtos kávét szigorúan egy leipäjuusto névre hallgató finn tejtermékkel kell ízesíteni. A név kenyérsajtot jelent, mely arra utal, hogy a sajt kb. úgy szívja a nedvességet, mint egy szelet kenyér. A meleg kávé pár perc alatt át is járja a sajtot, és így egy szivacsos textúrájú valamit kapunk, melyet a helyiek a kávéval együtt fogyasztanak.
De mi ebben a jó? Nos, a tapasztaltabbak szerint a rénszarvastejből készülő sajt nagyjából egyben helyettesíti a kávé ízesítésére szolgáló tejet és a cukrot is. A tejpótlás talán érthető, emellett ráadásul a leipäjuusto az édesebb sajtok közé tartozik. Úgy tartják, minderre a rénszarvasokat terelő számik jöttek rá, akik Svédország és Finnország északi, hideg részein összekeverték a sajtot a kávéval – arról azonban nem szól a fáma, mikor történt ez a felfedezés.
A kaffeeost napjainkban azonban már nem kizárólag a rénszarvasterelők itala. Skandinávia-szerte egyre több kávézó veszik fel a kínálatba, sőt, van, ahol a rénszarvastejes változat mellett tehén- és kecsketejből készült sajtokkal is kapható kávé. A kaffeeost egyébként nemrég az Európai Uniótól is eredetvédelmet kapott, azaz akárhol nem is találkozhatunk az italkülönlegességgel.