Life Baka Gábor 2025. 10. 02.

Sokaknak gusztustalan lehet, mások imádják ezt a különlegességet

Nem a készítő, hanem maga a sajt hangyás – a brazil sajtmanufaktúra terméke jó áron fogy, sőt, már komoly díjat is kapott. Te megkóstolnád?

Brazíliában az őslakosok körében évszázadokra, évezredekre nyúlhat vissza a rovarok fogyasztása, vidéken ma is bevett dolog, az egyik kedvenc a levélvágó hangya, melyet a hazánkban kevésbé ismert író, Monteiro Lobato egyenesen „brazil kaviárnak” nevezett.

Ehhez nyúlt vissza az a São Paulo állambeli hölgy, aki a metropolisztól bő 100 km-re fekvő Caçapavac városát szerette volna egy különlegességgel feltenni a gasztronómiai-turisztikai térképre.

Az Estância Silvânia sajtmanufaktúra gazdája, Camila Almeida úgy döntött, az eleve minőségi, szabadon tartott, szoptatós tehenek tejéből készült, 60 napig érlelt sajtját dobja fel az ott içának hívott hangyákkal. Még pontosabban a bolyok igen méretes, fehérjében gazdag királynőit pirítja, majd főzi meg, és ezekből készült golyócskákat helyez a formázási fázisban a sajtba.

A Queijo Taiada (Kép: Estância Silvânia)

A Queijo Taiada (Kép: Estância Silvânia)

A Taiada névre hallgató sajt a beszámolók szerint lágy, kellemes, édeskés ízű, melyhez a hangyás falatok ropogósságot és gesztenyés-földimogyorós ízt adnak.

A hírverés kedvéért a sajtot 2021-ben a rangos francia „tejtermék-világbajnokságra”, a Mondial du Fromage et des Produits Laitiers-re is benevezte, melyen a nemzetközi kategóriában bronzérmet szerzett, az eredménynek köszönhetően pedig a 2022-es párizsi sajtexpóra, a Salon du Fromage-ra is meginvitálták a terméket. A sajt azóta más nemzetközi díjakat is nyert.

A hangyás Taiada azóta is jól fogy, főleg ünnepek környékén nő meg a kereslet, a sajt 450 grammos kiszerelésben 90 brazil reálért (5600 Ft) kapható.

A lárváktól hemzsegő szicíliai sajtról hallottál már?

Forrás: Globo.com
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/SanerG