Szakértőkből álló zsűri vagy épp gasztrokritikusok helyett rendre a világ összes emberének ízlelőbimbóira bízza a Tasteatlas, hogy eldöntsék, melyik az adott év legjobb fogása. Nem volt ez másképp idén sem: a fogásokat és összetevőket kiválóan listázó digitális világtérkép felületén a korábbiaknál is jóval több, 453 720 érvényes voks érkezett összesen 11 781 fogásra.
Ebből hoztak ki végül egy százas listát, melyre felkerülni kihívás volt, hiszen még a 100. helyezett is 4,33 csillagot kapott a maximális ötből. Idén magyar fogás nem is került be a legjobbak közé, ellenben a húslevessel, mely tavaly a 77. lett.
De mi ízlett a világnak? Ezt tudhatod meg galériánkból az alábbi képre kattintva!
10 fotó megtekintése
10. Pappardelle al cinghiale, Olaszország. Lényegében vaddisznóragus tészta, melyet petrezselyemmel és parmezánnal szokás ízesíteni - 4,47 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
9. Quesabirria, Mexikó. Népszerű utcai fogás, a quesadilla és a birria, egy mexikói pörköltféle egyvelege - 4,49 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
8. Komplet lepinja, Szerbia. Egy félbevágott lepényt megtöltenek a már-már pudingosan zsíros tejfölféléjükkel, a kajmakkal, kennek egy kis tojást a tetejére és rövid ideig a sütőbe teszik. Kiadós reggeliként fogyasztják - 4,5 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
7. Arroz tapado, Peru. Mondhatnánk rakott rizsnek is, ahol a két rizsréteg közé sokféle zöldség, illetve darált hús kerülhet. A tetejéről elmaradhatatlan a tükörtojás - 4,5 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
6. Kontosouvli, Görögország. Jókora darab, fűszerezett disznóhúsok sasliknyárson sütve. Tradicionálisan húsvétkor fogyasztják - 4,51 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
5. Cağ kebabı, Törökország. A bárányhúst 12 óráig hagymában, sóban és borsban pácolják, majd tűz fölött sütik, és nyársra szúrva tálalják - 4,51 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
4. Sate kambing, Indonézia. Kecske- vagy ürühús az alapja, melyet sütés előtt édes szójaszószban és ananászlében áztatnak, gyömbérrel és mogyoróhagymával - 4,51 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
3. Tajarin al tartufo bianco d'Alba, Olaszország. Árulkodó a név: fehér szarvasgombás tészta Olaszország nyugati csücskéből - 4,52 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
2. Nápolyi pizza, Olaszország - 4,58 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
1. Vori-vori, Paraguay. Lényegében egy húsleves, melybe kerülnek még olyan gombócok, melyeket kukoricadara és egy helyi sajt összekeverésével gyúrnak - 4,64 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
Forrás:
Tasteatlas
Kép(ek) forrása:
Nyitókép: Getty Images