Magic Fehér Patrik 2023. 02. 16.

Felfoghatatlanul sokba kerül a legdrágább palackozott víz

Maga a folyadék sem hétköznapi víz, de igazán a palack növeli meg az értéket ebben az esetben.

Ahogy a dolgok alakulnak világunkban, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tiszta ivóvíz lesz a jövő egyik legnagyobb kincse. Sajnos napjainkban sem adatik meg mindenkinek, hogy naponta tiszta vízhez jusson, nálunk nem kerül sokba, hogy hozzájussunk életünk nélkülözhetetlen összetevőjéhez.

A víz legolcsóbb beszerzési formája, ha megnyitjuk a csapot: a Fővárosi Vízművek honlapja szerint 1000 liter 218,95 forintba kerül. Ha ezt összehasonlítjuk a boltban kapható ásványvizek árával, komoly számot kapunk: legalább 2-300-szoros, de akár ezerszeres is lehet az árkülönbség a palackozott vizek és a csapvíz között.

Még ez is messze van azonban a világ legdrágább palackozott vizének árcédulájától, azt ugyanis nem kevesebb mint 4 millió euróba, átszámítva 1,5 milliárd forintba kerül. Értékét elsősorban a palack növeli: a Tributo Modigliani Diamond Sterling ugyanis egy teljesen kézzel készült darab, melyet egy mexikói művész, Fernando Altamirano készített. A 750 ml-es tartály aranyból, ezüstből és platinából készült, csillogásáért pedig a nemesfémek mellett még 6 ezer gyémánt felel. Alkotója ráállt a különleges palackok készítésére, korábban már elhódította a világ legdrágább konyakos üvegjéért járó elismerést is.

Felfoghatatlanul sokba kerül a legdrágább palackozott víz

Fontos persze a víz is, a pontot ugyanis ez teszi fel az i-re. A frissítő folyadék valójában egy keverék: a Fidzsi-szigetekről és Franciaország természetes forrásaiból is merítettek a palack tartalmához, amit izlandi gleccservízzel vegyítettek. A Titanic-koktélt megbolondították még 5 mg 23 karátos arannyal, mely lúgosítja a folyadékot és állítólag még energikusabbnak érzi magát az ember a fogyasztása után.

Mindössze egyetlen darab ilyen palack létezik a világon, viszont nemigen tolonganak a vevőjelöltek, hogy lecsapjanak rá. Készítője korábban egyébként felajánlotta azt, hogy ha valaki segít neki vevőt találni az üvegre, az megkapja jutalomként a vételár 10 százalékát. Ezen felül további 500 ezer eurót egyébként jótékony célra, a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítanak, ha elkel majd a víz.

Nyitókép: Getty Images