Magic Kovács Miklós 2023. 02. 22.

Óriáslufival akarnak turistákat űrbe vinni a japánok

Újabb cég nevezett be az űrturisták pénzéért folyó ígérgetési versenybe, az amerikai gigacégek mellett egy kis japán startup tűnt fel.

Jelenleg két amerikai cég képes fizető utasokat az űrbe juttatni, a SpaceX és a Blue Origin (a Virgin Galactic még nem jutott el erre a szintre). Menetrend szerinti járatokról természetesen még nem beszélhetünk, a rakétával végzett kilövések méregdrágák és veszélyesek, így egyre több cég próbálkozik gigantikus ballonokkal megoldani ezt a kérdéskört.

Az ötlet rengeteg előnnyel kecsegtet, nem terheli a testet az emberfeletti gyorsulással járó komoly fizikai terhelést jelentő rakétakilövés, és arra is kevesebb az esély, hogy közben lángcsóvaként ég el az egész szerkezet a személyzettel együtt. Hátránya, hogy ezzel a valódi űrbe nem lehet átlépni, csak az űr határáig képes eljutni egy ilyen ballon. 

Azért sokan ezzel az élménnyel is megelégednének, ezért egy japán startup bejelentette, hogy beszáll a versenybe, és a kategóriában olcsónak számító jegyárral próbál az amerikai nagyok elé kerülni. 

Mindössze ekkora a kapszula, a sörözés nem javallott utazás előtt, ennél a kalandál nem lehet csak úgy megállni az út szélén és dobni egy sárgát fot: MTI/AP

Mindössze ekkora a kapszula, a sörözés nem javallott utazás előtt, ennél a kalandál nem lehet csak úgy megállni az út szélén, Fotó: MTI/AP

Az Iwaya Giken nevű, Szapporóban található cég már 2012 óta dolgozik a projekten, és eddig sikerült kifejleszteniük egy kétszemélyes, teljesen zárt, gömb alakú kapszulát, ami a megfelelő méretű ballonra lógatva elérheti a 25 kilométeres magasságot. Ez az átlagos repülési magasság több mint duplája, innen már látszik a Föld görbülete, a horizonton pedig a sötét űr végtelen feketéje. Páratlan kilátást ígérnek tehát, ami ugyan nem a valódi űr (ez nagyjából a sztratoszféra közepe, az űr határa a 100 km-es magasságban lévő, a magyar Kármán Tódorról elnevezett Kármán-vonal), de ha beindul az üzlet, akkor mindezt pár millió forintért minden fizető vendég élvezhetné. 

Egy hörcsögöt már sikerült felküldeniük, túlélte: 

Csakhogy az alacsony ár is még csak ígéret, hiszen az első körben 180 000 dollárba kerülnek a jegyek, ami 64 millió forintot jelent. Ennyi pénzért a héliummal töltött ballon két óra alatt érné el a kívánt magasságot, ahol egy óra nézelődés után jönne egy óra ereszkedés. A gázt több útra is fel lehet használni, a kétszemélyes kapszulában pedig az utason kívül egy hivatásos “pilóta” kap helyet. Az érdeklődők augusztus végéig jelentkezhetnek az útra. Az első öt utas nevét októberben hozzák nyilvánosságra, s a járatok a tervek szerint hetente követik majd egymást.

64 millió forint nem kevés pénz, de a botladozva induló űrturizmus világában szinte akciósnak számít, hiszen a SpaceX 55 millió dollárt (közel 20 milliárd Ft) kér egy retúrjegyért a nemzetközi űrállomásra, az árairól hivatalos információt nem közlő Blue Origin pedig jelenleg nem repül, mert legutóbbi kísérleti kilövésük során porrá égett a szerkezet. 

forrás: nypost.com