Magic Fehér Patrik 2023. 03. 03.

Egyetlen palackkal készült ebből a méregdrága ír whiskyből

Ugyanaz a szeszfőzde készítette, amelyik a széles körben ismert Jamesont is gyártja, de ez az ital teljesen más szintet képvisel.

A világban évről évre egyre többen ünneplik Szent Patrik napját. Március 17-e az íreknél nemzeti ünnep, erre az alkalomra pedig sokan stílszerűen beszereznek valamilyen jóféle ír whiskyt, hogy azzal koccinthassanak.

Az italvadászok áhított itala a Midleton Very Rare. Mint ahogy azt neve is mutatja, ez egy nagyon ritka ital, melyet az írországi Cork városában készítenek a Midleton szeszfőzdében – ott, ahol többek között a Jameson, a Redbreast és a Green Spot márkákat is palackozzák. A főzde legnemesebb italából minden évben kijön egy változat, a 2023-as verzió lesz sorban a negyvenedik. Ebből egy palack 250 dollárba, átszámítva 89 ezer forintba került, ami azért már egy pénztárcát megterhelőbb ár, de így is kifogyott már az idei készlet.

Nem ez azonban az idei legnagyobb különlegességük: a Very Rare 40. évfordulójára megjelent a Pinnacle Vintage nevű italváltozat, melyből csupán egyetlen palack készült. Az ital egy különleges keverék: az eddigi 40 Very Rare whisky mindegyikéből öntöttek a végeredményhez, így egy egyedi és megismételhetetlen dolog született 700 ml-es kiszerelésben.

Maga az ital aromája a készítők szerint trópusi gyümölcsös, barackos és dinnyés jegyeket tartalmaz, de viseltes bőr és antik bútorok illata is érezhető a leírás szerint. Ízében étcsokira, zöld teára, illetve vaníliára és mézes fügére emlékeztető jegyeket tapasztalni, némi narancsolajjal és maracujával.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BlockBar (@blockbar.eth) által megosztott bejegyzés

A Midleton történetének legkisebb példányszámban palackozott italához a mostani trendeknek megfelelően jár még egy NFT, azaz nem helyettesíthető token – ez a fenti képen látható. Le mernénk fogadni, hogy enélkül is gazdára találna a 130 ezer dolláros (46,2 millió forintos) ital. Ennél vonzóbb lehet a vásárlás mellé járó egynapos főzdelátogatás, mely szintén az exkluzív csomag része.

Nyitókép: Getty Images