Magic Fehér Patrik 2023. 03. 13.

Rekordot döntenek ezzel a látványos óriáskerékkel

Ez lesz a világ legnagyobb küllő nélküli óriáskereke, ha elkészül.

Habár egyre több küllők nélküli óriáskerék működik a világon, nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezek a látványosságok nem csak úgy képesek működni, hogy középen valami tartja őket. Tény, hogy egyelőre nincs is belőlük túl sok, ugyanis egy relatíve új megoldásról van szó. Főként Ázsiában épültek ilyenek eddig, közülük a jelenlegi csúcstartó is Kínában található 145 méteres magasságával.

A jelenlegi rekordtartó küllő nélküli óriáskerék (Kép: Visual China Group/Getty Images)

A jelenlegi rekordtartó küllő nélküli óriáskerék (Kép: Visual China Group/Getty Images)

Pár év múlva azonban a rekord a múlté lesz, Szöulban tervezik megépíteni ugyanis a világ legnagyobb küllő nélküli óriáskerekét. A dél-koreai főváros vezetése pénteken jelentette be, hogy 2027 végéig építenék fel a város északnyugati részén található Haneul-parkban, a Han-folyó partján a 180 méter magas “Szöul Gyűrűt”. Ha elkészül, az óriáskerék lesz a világ második legnagyobb ilyen látványossága a 260 méter magas, hagyományos küllős szerkezettel épített Ain Dubai után – írja az MTI.

A Szöul Gyűrűt mindenekelőtt turisztikai látványosságnak szánják, amely utazókat hivatott csalogatni a világ minden tájékáról a távol-keleti országba. A helyi hatóságok szerint az elhelyezkedést úgy választották meg, hogy “jellegzetes kilátást” nyújtson Szöulra. Ráadásul a park Észak-Korea földrajzi közelségében található, amivel a városvezetés az újraegyesítés iránti vágyát is kifejezésre akarja juttatni.

Elkészültét követően az óriáskerék óránként 1474, naponta pedig csaknem 11 800 embernek nyújthat majd madártávlati kilátást a dél-koreai fővárosra 36 darab, egyenként 25 fős fülkéjéből. A projekt a becslések szerint 400 milliárd wonba, átszámítva 110 milliárd forintba kerül.

Nyitókép: Seoul Metropolitan Government