Magic Fehér Patrik 2023. 03. 16.

Lenyűgözően látványos a világ legjobb reptere – friss lista

2023-ban is megválasztották az utazók véleménye alapján a világ legjobb repülőtereit. A sokáig egyeduralkodónak számító, de az elmúlt években kissé visszacsúszó légikikötő visszatért a csúcsra.

Egy brit légitársaság- és repülőtér-értékelő oldal, a Skytrax minden évben kiosztja a világ legjobb repülőterének járó díjat, kizárólag az utasok értékeléseit alapul véve. Díjuk napjaink egyik legnagyobb presztízsű elismerése, akik tőlük dicséretet kapnak, azok tényleg a szakma csúcsát képviselik.

Mindezzel együtt az elmúlt évtized java részében borítékolható volt a győztes: 2020-ig bezárólag ugyanis zsinórban nyolcszor ugyanaz a repülőtér lett a legjobb. 2021-ben és 2022-ben változás következett, a koronavírus-járvány miatt visszacsúszott a rangsorban az egyeduralkodó. A pandémia lecsengésével párhuzamosan azonban az utasok is visszatértek, így 2023-ban ismét a

szingapúri Changi

lett a világ legjobb repülőtere.

A szingapúri Changi (Kép: Suhaimi Abdullah/Getty Images)

A szingapúri Changi (Kép: Suhaimi Abdullah/Getty Images)

A Changi több látványossággal is rendelkezik, így nem csoda, hogy a teljes repteres élményt – a megérkezéstől a felszállásig – figyelembe vevő értékelésben rendre első, vagy a legjobbak között van. 280 üzlete mellett IMAX-mozi is található a légikikötőben, de a show-t a 40 méter magas beltéri vízesés, illetve a pillangókert viszi – utóbbi esetén az apró, gyönyörű rovarok között sétálgathat az indulásra vagy az átszállásra váró utazó.

A szingapúri Changi (Kép: Ore Huiying/Getty Images)

A szingapúri Changi (Kép: Ore Huiying/Getty Images)

Az elmúlt két év győztese, a katari Dohában található Hamad Nemzetközi Repülőtér második lett a Skytrax listáján. A legjobb ötbe a tokiói Haneda, a szöuli Incheon és a párizsi Charles de Gaulle fért be, utóbbi így értelemszerűen a legjobb európai reptér lett.

A katari Hamad (Kép: Ozkan Bilgin/Anadolu Agency via Getty Images)

A katari Hamad (Kép: Ozkan Bilgin/Anadolu Agency via Getty Images)

A nemrég egy másik elismerést bezsebelő Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ezen a listán a 77. lett – ez három hellyel jobb, mint a tavalyi eredménye. A szomszédos fővárosok közül csak Bécs reptere végzett nálunk előrébb, a Schwechat a 11. lett.

Nyitókép: Suhaimi Abdullah/Getty Images