Magic Fehér Patrik 2023. 03. 23.

Misztikus kék láva folyik Indonéziában

Mintha nem is a Földön lennénk, olyan színekben tündököl a Kawah Ijen vulkánrendszer lávája.

22 kilométer hosszan nyúlik el az indonéziai Jáva szigetén a Kawah Ijen vulkanikus komplexum. A terület napfényben is látványos a geológiai formák sokfélesége miatt, de az éjszakai látkép az, amit meglátva leesik az ember álla. A hegyeken ugyanis kék lávafolyamok folynak – de tényleg, ez nem Photoshop!

Kép: Assawin/Getty Images

Kép: Assawin/Getty Images

Az IFLScience szerint a Földön ez az egyetlen hely, ahol tartósan kék lávafolyammal találkozhatunk, a lávából felcsapó lángok is kéken villognak. A szín mögötti magyarázat egyszerű: a vulkán kőzeteiben nagyon sok a kén, a 600-900 Celsius-fokos lávát ez az anyag színezi meg, amikor a levegőben lévő oxigénnel kapcsolatba lép és lángra kap. Ezt leszámítva a láva semmiben sem különbözik a megszokott piros színű izzó kőzettől, sőt: ha közel mennénk a kék lávához, és valahogy eltávolítanánk a kéken égő kénréteget, ez is piros lenne.

Kép: Sopon Chienwittayakun/Getty Images

Kép: Sopon Chienwittayakun/Getty Images

Közel menni azonban nem ajánlatos a területhez: a kén égésekor mérgező gázok keletkeznek. Sokan bele is halnak ebbe, vagy maradandó egészségkárosodást szenvednek, a környéken ugyanis a veszély ellenére rengetegen élnek kénbányászatból.

Más, vulkanikus szempontból aktív területen is lehet találkozni egyébként kék lángokkal. Az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkból, illetve a hawaii-i Kilauea vulkánról is jelentek meg korábban kék lángokról szóló hírek, viszont ezek csak időszakos jellegűek voltak. Ezekben az esetekben is a kén égése adta a különleges színt.

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Francesco Riccardo Iacomino/Getty Images