Magic Fehér Patrik 2023. 03. 30.

Még idén bevezetik a netet a Holdon

4G-s hálózatot épít ki a Holdon a Nokia, melyet majd az égi kísérőnket újra meghódító Artemis-misszió is használhat.

A jövőbeli Hold-missziók kapcsán nem csak olyan dolgokat kell megoldani, mint a lakhatás vagy az élelmiszer-ellátás, ugyanennyire fontos a kommunikáció is. Az asztronauták az 1960-as, illetve 1970-es évekkel ellentétben már nem csak audioformátumban kommunikálnak egymással, illetve a földi személyzettel, fontos az adatátvitel is: legyen szó akár egy HD videó átküldéséről, vagy éppen a küldetések során használt szenzorok távoli monitorozásáról.

Hogy mindez lehetségessé váljon, gyakorlatilag internethálózat kiépítésére van szükség a Holdon is. A helyzetet megnehezíti azonban a kozmikus sugárzás, a Földön tapasztalhatónál sokkal nagyobb hőingadozások, illetve az, hogy ha valami elromlik, nem tud kiugrani egy szerelő, hogy újra netet csiholjon.

Mindent latba véve a Nokia mégis vállalta, hogy kiépítik az internetet a Holdon a NASA-val karöltve. A cél egy 4G/LTE hálózat kiépítése még ebben az évben, mellyel demonstrálhatják, hogy a technológia használható kommunikációs platform lehetne a jövőben, akár más bolygók esetében is. Ha a projekt sikeres lesz, a hálózatot akár az Artemis-misszió legénysége is használhatná.

A hálózat kiépítését – tekintettel arra, hogy még idén megtörténik – teljes egészében robotok végzik majd, ahogy azt a Nokia be is mutatja az alábbi videóban.

Forrás: Nokia Bell Labs
Kép(ek) forrása: Stocktrek/Getty Images