Magic Kováts Olivér 2023. 05. 03.

Mosolyogva csóváljuk a fejünket ettől a világrekordtól

Hagyományosnak egyáltalán nem mondható csúcsot hozott össze négy francia kerékpáros, rekorddöntésükkel ráadásul a világ egyik legaggasztóbb problémájára hívták fel a figyelmet.

Négy francia kerékpáros több mint hat napon át tekert azért, hogy világrekordot döntsön. Az összességében közel 44 órán át tartó bringatúra 1025 kilométeres távjának az eredménye az lett, hogy a Strava GPS-alapú fitneszalkalmazásában egy méretes velociraptor rajzolódott ki Franciaország déli részén, Cher és Allier települését összekötve.

Amit Maxime Brugère, Florent Arnaud, Franck Delorme és Nicolas Meunier tett tavaly november elején, az a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A több mint ezer kilométeres vonalú dinoszaurusz ugyanis a világ legnagyobb, csapatban alkotott GPS-rajzának számít.

Joggal merülhet fel a kérdés, miért pont dinoszauruszra esett a kerékpáros kvartett választása, pedig ennek az oka logikusabb, mint hinnénk.

A dinoszauruszok jelentik a bizonyítékot arra, hogy ilyen erős fajok is gyorsan kihalhatnak. Ennek a környezeti válságnak mi vagyunk a fő felelősei, egyben áldozatai is. Éppen ezért a jövő a mi kezünkben van, a kerékpározás pedig az egyik legjobb módja annak, hogy hozzájáruljunk a változáshoz

– magyarázta a teljesen logikus párhuzamot Brugère.

Bár a hivatalos tudományos álláspont szerint mintegy 65 millió éve kihaltak a Földön a dinoszauruszok, úgy látszik, ilyen-olyan formában mindig is velünk maradnak, és nem feltétlenül csak a mesékben.

Forrás: Man of Many, Strava
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images