Magic Kovács Miklós 2023. 05. 16.

Nem kér a turisták tömegéből a híres osztrák falu

A szelfiket ellehetetlenítő paravánnal próbál küzdeni az ausztriai Hallstatt vezetése az idilli városkát elözönlő turisták ellen.

Hallstatt egy igazi kis ékszerdoboz Ausztriában, a mesébe illő apró falu régóta kedvelt célpontja a turistáknak, de igazán akkor kezdtek el özönleni az emberek a világ minden tájáról, amikor kiderült, hogy a népszerű animációs mese, a Jégvarázs helyszínét erről a településről mintázták. 

Azóta sorban állnak a buszok, és libasorban haladnak a csoportok a tóparti falu szűk utcáin, ezért a múlt héten próbaképpen felállítottak egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra – jelentette hétfőn az Oberösterreichische Nachrichten című regionális lap.

Az Im Römischen nevű városrészben, ahol világhírű panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, számos turista tolong mobiltelefonokkal és fényképezőgépekkel. A hangoskodás viszont zavarja a helybéli lakosok nyugalmát.

Alexander Scheutz polgármester szerint a problémán csak az segítene, ha „a fotópont megszűnne fotópont lenni”. Mint mondta, ennek megfelelően próbát tettek a kilátást gátló akadállyal.

Az elképzelés szerint a végleges paraván hosszabb lenne, de minden második léc hiányozna belőle, így megmaradna a kilátás, a szelfizők azonban nem tudnának jó felvételeket készíteni.

Mindazonáltal vajmi kevés az esélye annak, hogy a kilátásgátló a helyén marad. A 750 fős település lakóinak zöme ugyanis nem támogatja a paraván felhúzását. 

Nem csupán tündérmese

A hely érdekessége, hogy tündérmesébe illő panoráma mellé némi hátborzongató látnivaló is jár. Itt található ugyanis a virágmotívumokkal festett emberi koponyákkal telerakott kripta, vagyis a csontház. 1200 koponya található itt, és a gyűjtemény praktikus okokból született, a középkorban igen gyakori volt ez a megoldás. A kis kápolnaszerű épületbe rakták be az új sírok ásása alkalmával a temető szentelt földjében talált csontokat.

Festett koponyák a csontházban (Getty Images)

Festett koponyák a csontházban (Getty Images)

Mivel egyik oldalon a sziklás hegyek, a másikon a tó határolja a falut, így szűk a temető, az évszázadok során muszáj volt cserélni a sírokban lévő emberi maradványokat. A koponyákat megtisztították, kifehérítették, majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt születésének és halálának évét. Az utolsó koponya 1995-ben került a csontházba.

Forrás: MTI