Magic Erdős Norbert 2023. 05. 16.

Új bizonyítékot találtak a Marson

A Marson komoly mennyiségű víz volt egykor, amelyet az alábbi fotók egyértelműen bizonyítanak.

A NASA Perseverance roverje által készített friss fotókon egy olyan folyó jelei látszanak, amely mélyebb és sebesebb volt, mint amire a tudósok eddig bizonyítékot találtak. A folyó egy olyan vízhálózat része volt, amely a Jezero-kráterbe ömlött, arra a területre, amelyet a rover a több mint két évvel ezelőtti landolás óta vizsgál.

A Perseverance egy 250 méter magas, legyező alakú üledékes kőzetkupac tetejét vizsgálta, ami olyan görbülő rétegeket tartalmaz, amelyek áramló vízre utalnak. A tudósok többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy a víz viszonylag sekély patakokban folyt-e – ami közelebb áll ahhoz, amire a NASA Curiosity roverje a Gale-kráterben talált bizonyítékot – vagy egy erőteljesebb folyórendszer volt itt. A Mastcam-Z műszeregység által rögzített, több száz képből összeillesztett új fotó az utóbbi állítást támasztja alá.

“A durva üledékszemcsék és kavicsok nagy energiájú folyóra utalnak, amely sok törmeléket szállított. Minél erőteljesebb a vízáramlás, annál könnyebben mozgat nagyobb darabokat” – nyilatkozta Libby Ives, a Perseverance rovert üzemeltető dél-kaliforniai NASA Jet Propulsion Laboratory kutatója.

Nagyon érdekes fotók érkeztek a Marsról

A földi folyók tanulmányozásában jártas Ives az elmúlt hat hónapot a vörös bolygó felszínéről készült képek elemzésével töltötte. A kutatócsoport a következő hetekben folytatja a felvételek tanulmányozását, további nyomok után kutatva. A későbbiekben a felszín alá is bekukkantanak, a RIMFAX talajradarral (Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment).  Amit mindkét műszerrel megtudnak, az hozzájárul majd a Mars ősi, vizes múltjáról szóló, egyre bővülő tudásanyaghoz.

Nagyon érdekes fotók érkeztek a Marsról

Perseverance

A Perseverance (magyarul: kitartás) marsjáró, amelyet a NASA Jet Propulsion Laboratoryja fejlesztett a Mars felszínének tanulmányozására. A küldetés elsődleges, legfontosabb célja az élet nyomainak vizsgálata a Marson. 2018 novemberében a Jezero-krátert választották leszállási zónának. A kiválasztás fontos szempontja volt, hogy itt feltehetően üledékes kőzetek találhatók, amelyek vizsgálatával kimutatható, hogy valamikor volt-e élet a Marson. 2020. július 30-án indították egy Atlas V hordozórakétával. Az űrszonda leszállását a Marsra 2021. február 18-ra tervezték, ami sikeresen meg is valósult.

Nagyon érdekes fotók érkeztek a Marsról

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Getty Images