Magic Fehér Patrik 2023. 05. 17.

Csak úgy szórjuk a pénzt, ha ezekre a helyekre utazunk

Egy utazással foglalkozó szervezet összegyűjtötte, mely városokban költötték az emberek a legtöbb pénzt külföldi utazásaik során. Európa és a Közel-Kelet viszi a prímet.

Egy külföldi nyaralás során az ember anyagilag sokkal megengedőbb, kevésbé figyel az árakra és olyan dolgokra is áldozhat, melyekre a hétköznapokban nem. Sok esetben (magyarok esetében mindig) azzal is párosul mindez, hogy a célország fizetőeszköze eltér, így kevésbé látjuk át az árakat.

A World Travel and Tourism Council (Utazási és Turisztikai Világtanács) nemrég összesítette, hogy egyes városokban mennyi pénzt is költöttek a világ utazói 2022-ben külföldi üdüléseik során. A listát nagy részben két dolog befolyásolja: egyfelől az, mennyire népszerű egy adott város és hányan látogatják meg, másodsorban pedig az, hogy mennyire drága ott az élet, a szállástól kezdve az ételeken át a szórakozásig.

A gyűjtés szerint tavaly Dubajban szórták el a külföldi utazók a legtöbb pénzt, 29,42 milliárd dollárt (9977 milliárd forintot). A Perzsa-öböl leghíresebb városa óriási fölénnyel végzett az élen, a második és harmadik helyezett Doha és London együtt is csak “kevéssel” szárnyalják túl a lista első helyezettjét.

London

London

Érdekes színfolt lehet a lista negyedik helyén Makaó, melyet Ázsia Las Vegasának is neveznek kaszinói miatt, főleg úgy, hogy az igazi Las Vegas be sem került a legjobb tízbe. A Kína keleti partján fekvő különleges közigazgatási övezet a koronavírus-járvány után kezd talpra állni, és már nem csupán a szerencsejáték miatt utaznak oda a külföldiek.

Makaó

Makaó

Amerikai helyszín csak egy szerepel a listán, New Yorkot a nyolcadik helyen Barcelona és Szingapúr fogja közre.

Külföldi utazók költései városok szerint 2022-ben

  1. Dubaj – 29,42 milliárd dollár
  2. Doha – 16,79 milliárd dollár
  3. London – 16,07 milliárd dollár
  4. Makaó – 15,58 milliárd dollár
  5. Amszterdam – 13,59 milliárd dollár
  6. Isztambul – 13,13 milliárd dollár
  7. Barcelona – 12,73 milliárd dollár
  8. New York – 12,45 milliárd dollár
  9. Szingapúr – 10,97 milliárd dollár
  10. Párizs – 9,76 milliárd dollár

Adatok: WTTC

Forrás: WTTC
Kép(ek) forrása: Getty Images