Magic Fehér Patrik 2023. 05. 17.

Magyar hegymászó is részt vett a Mount Everest rekordbeállításában

Rekordot állított be az a nepáli serpa, aki múlt vasárnap 26. alkalommal is megmászta a világ legmagasabb hegyét. Magyar vonatkozása is van a hihetetlen teljesítménynek.

Sokak bakancslistáján szerepel, hogy így vagy úgy, de egyszer feljusson a 8849 méter magas Mount Everest tetejére. A serpáknak azonban ez nem álom, hanem munka, többen vannak köztük, akik egynél többször is feljutottak a világ tetejére.

Közéjük tartozik a 46 éves Pasang Dawa Sherpa is, aki múlt vasárnap rekordot állított be azzal, hogy 26. alkalommal mászta meg a Csomolungmát. A férfi most fej-fej mellett áll egy másik nepálival, Kami Rita Sherpával az Everest-hódítók tabellájának élén. A rekordbeállításnak magyar vonatkozása is van, ugyanis Pasang Dawa egy magyar klienssel, Price Márton Péterrel érte el a csúcsot. A Londonban élő 29 éves férfi a hatodik, és egyben legfiatalabb magyar, aki feljutott a Mount Everestre, a csúcsot 11 nap alatt érte el az alaptáborból oxigénpalack használatával.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Marton Peter Price (@martonpeterprice) által megosztott bejegyzés

Az azóta már lefelé ereszkedő Pasang Dawa a rekordbeállításnak nem feltétlenül örülhet sokáig, ugyanis Kami Rita is az Everest teteje felé tart a CNN információi szerint.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images