Magic Fehér Patrik 2023. 05. 24.

Egy perc alatt fertőtleníthető a víz egy új eljárással

Akár túrázás közben is jól jöhet az új megoldás, a hűs patakok vizei is ihatóvá válnak a kifejlesztett eljárással.

Noha Magyarországon nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy természetes édesvizet találjunk, döntő többségükből nem ajánlatos inni csak úgy a bennük található mikrobák miatt. A legtöbb víz egyébként – ha nem szennyezett – természetes módon is fertőtleníthető: csak ki kell tenni a napra, az UV-sugárzás a többit elintézi. Ezt a módszert a víztisztító állomásokon is használják, csak mesterséges UV-fény bevetésével.

A gond csak az, hogy ha mi nekiállunk otthon napfénnyel vizet tisztítani, valószínűleg előbb halunk szomjan, mint mikrobamentessé válna a víz. Természetes UV-sugárzás mellett ugyanis legalább hat óra kell ahhoz, hogy egy átlátszó palack víz csírátlanodjon.

Ezt a folyamatot gyorsítja fel a Stanfordi Egyetem kutatóinak új találmánya, ami egy, az emberi egészségre nézve ártalmatlan por. Az alumínium-oxid, vas-oxid, réz és molidbén-szulfid keveréke kémiai folyamatok segítségével gyorsítja fel a fertőtlenítő folyamatot. A keverék utóbbi két összetevője elnyeli a fotonokat, majd félvezetőként viselkedve elektronokat bocsátanak ki, melyek reakcióba lépnek a vízzel. A folyadékban ekkor minimális mennyiségű hidrogén-peroxid és hidroxilok képződnek, melyek lebontják a baktériumok külső membránját, a nap fényére érzékennyé téve őket.

Kép: Tong Wu/Stanford University

Kép: Tong Wu/Stanford University

Miután a víz megtisztult, a megmaradt hidrogén-peroxid és hidroxilok lebomlanak vízzé és oxigénné, így mindenféle káros melléktermék nélkül ihatóvá válik a víz. A kvázi-fémreszelék, mely a vízbe kerül a tisztítási folyamat elején, egy mágnessel összegyűjthető és kihúzható a vas-oxid-tartalomnak köszönhetően.

A por olcsó és elérhető anyagokból áll, emellett többször is felhasználható. A kutatók abban bíznak, hogy találmányukat a Föld olyan területein is bevethetik, ahol nincs rendesen kiépített víztisztító infrastruktúra, emellett azonban akár túrázók is használhatják, akik bármilyen vízforrásból ihatnak, ha a porral megtisztítják a vizet.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images