Magic Fehér Patrik 2023. 05. 24.

Kiderült, mit rejtettek el a négytonnás budapesti jégtömbben

Látványos módon pusztították el a szabad ég alatt olvadozó budapesti jégtömb maradványait. Megnéztük, mit rejtett a Széllkapu Park ideiglenes látványossága, majd meg is kóstoltuk azt!

Május 24-én délelőtt fény derült arra, mit is rejt az emberek ezreit kíváncsivá tevő budapesti jégtömb. A négytonnás hűvös kocka megjelenéséről mi is beszámoltunk, arról azonban fogalmunk sem volt, mit dugtak el a belsejében. A képre kattintva galéria nyílik!

12 fotó megtekintése

A megoldásra egy szerdai sajtóeseményen derült fény: az egész akció mögött a Törley állt, akik a jégben dugták el vadiúj pezsgőjüket, a Törley Ice-ot. Látványos leleplező akciójukkal azt a szellemiséget szerették volna megidézni, mely magára az alapítóra, Törley Józsefre is jellemző volt. A pezsgőgyáros annak idején úgy vitte sikerre termékét, hogy embereket bérelt fel, akik különböző éttermekben és vendéglátóhelyeken mindig Törley pezsgőre szomjaztak. A szolgáltatók, látva a piaci “igényeket”, felvették kínálatukba az italt, ez pedig megalapozta a budafoki pezsgőgyártás sikerét.

Gáborecz István jégszobrász az AC/DC Thunderstruckjának ütemeire pusztította el alkotásának maradékát

Gáborecz István jégszobrász az AC/DC Thunderstruckjának ütemeire pusztította el alkotásának maradékát

A jégtömb kapcsán egy nyereményjátékot is hirdettek, amelyben ki kellett találni, mit is rejt az eredetileg 1,5 méter élhosszúságú kocka. Mint elhangzott, nagyjából ezres nagyságrendben érkeztek tippek a világ minden tájáról, például még Indonéziából is, és ugyan a válaszok igencsak kreatívak voltak, akadt, aki ráhibázott és eltalálta, hogy pezsgőt hűtenek be a Széllkapu Parkban. Volt, aki azt gondolta, hogy a Rubik-kockát, vagy a Szent Korona másolatát rejti a jég, mások kreatív leánykérésre, jegygyűrűre tippeltek, valaki pedig viccesen csak annyit írt, bízik abban, hogy a jó időt rejti a jég.

Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet Kft. marketingvezetője és Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója

Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet Kft. marketingvezetője és Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója

Milyen az új pezsgő?

Beszédes nevet kapott a Törley Ice, ugyanis a pezsgőt jégre kell tölteni – ez az első ilyen jellegű pezsgő Magyarországon. Lehet, hogy a pezsgőimádók egy része az előző mondatot olvasva a szívéhez kapott, ugyanis ismert, hogy az italból kiveszi a szénsavat a jég, jelentősen rontva ezzel az élvezeti értéket.

Könnyen felismerhető a fehér palack

Könnyen felismerhető a fehér palack

A francia Riviérán azonban az utóbbi időben ez egyre kevésbé érdekelte az embereket, nekik csak az számított, hogy legyen hűsítő és frissítő, amit isznak. Reagáltak erre a nagy pezsgőgyártók is, és elkezdtek kísérletezni, fejleszteni, hogy olyan italokat alkossanak, melyek jégre töltve is élvezhetőek, finomak maradnak.

Ez az irány érkezett meg Magyarországra is a Törley Ice képében. Könnyű lesz felismerni a boltokban hófehér csomagolásának, illetve különböző szögekből nézve másképp csillogó nyakszalagjának köszönhetően. A pezsgő egy titkos cuvée-recept alapján készült, az elegyből viszont a jég hozza ki a tökéletes ízvilágot. Fogyasztásához a hagyományos pezsgőspoharakkal ellentétben a nagyobb szájú, öblösebb poharak használata javasolt, ugyanis kell hely a jégnek, a ráöntött pezsgőnek, illetve az egyéb kiegészítőknek, melyek még ízletesebbé tudják tenni a nedűt.

Fel lehet dobni gyümölcsökkel is a pezsgőt. Jómagam mentalevéllel és áfonyával kóstoltam

Fel lehet dobni gyümölcsökkel is a pezsgőt. Jómagam mentalevéllel és áfonyával kóstoltam

A félszáraz pezsgőt jómagam mentalevéllel és áfonyával kiegészítve kóstoltam. Nem kellett csalódnom: a végeredmény szénsavas maradt, miközben megőrizte selymességét és lágyságát. A kiegészítők közül különösen a menta éreztette hatását, már-már koktélossá téve a pezsgőt. Az újdonság a nyár egyik népszerű itala is lehet, főleg azért, mert nem feltétlenül a hagyományos pezsgők ellenfelének szánja a Törley, hanem inkább a könnyedebb alkoholos hűsítők piacára.

Kép(ek) forrása: Fehér Patrik