Magic Fehér Patrik 2023. 05. 25.

96 év után vitték vissza a kikölcsönzött könyvtári könyvet

Több százezer forintnyi késedelmi díjat halmozott fel az évek során, de ezt kegyesen elengedte a könyvtár.

1927. február 21-én kellett volna visszavinnie a néhai John McCormicknak Benson Lossing Az Egyesült Államok története című könyvét a kaliforniai St. Helena-i könyvtárba, ám erre a férfi életében már nem került sor. A könyvtár csak napjainkban, 2023. májusában kapta vissza az 1881-ben kiadott kötetet, azaz 96 évvel és három hónappal csúsztak meg a kölcsönzési határidőt illetően.

Ekkora csúszás jelentős késedelmi pótlékkal is jár: a Guardian beszámolója szerint a kikölcsönzés idejében ez a díj öt cent volt, vagyis a könyvet visszaszolgáltató ember elvileg 1756 dollárral (610 530 forinttal) adósa a könyvtárnak. Ezt az összeget azonban nem kell kifizetnie senkinek, 2019-ben ugyanis eltörölték a bírságot.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

St. Helena Public Library (@sthelenapubliclibrary) által megosztott bejegyzés

Azt nem tudni, hogy a könyvet visszaszolgáltató leszármazott, Jim Perry tudott-e arról, hogy nem kell kifizetnie a bírságot. Azt sejthetjük, hogy nem, tekintettel arra, hogy először név nélkül hagyta a könyvtárban a kötetet, viszont a könyvtárban kinyomozták, hogy kihez tartozott a könyv. A St. Helena Star című helyi lap szerint Perry a kötetet elhunyt felesége, Sandra egyik könyvekkel teli dobozában találta meg – írja az MTI.

Benson Lossing alkotását a könyvtár az épület bejáratánál, üvegvitrinbe téve állította ki. A 96 éves könyvtári késés jelentősnek mondható, de messze elmarad a Guinness-rekordtól: a legkésőbb visszaszolgáltatott könyvet 1668-ban kölcsönözték ki, és csak 287 év múlva, 1956 januárjában vitték vissza.

Forrás: MTI, The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images