Magic Kovács Miklós 2023. 05. 26.

A kicsattanó egészség egyik titka a tengerparton töltött minél több idő

Egy nemzetközi kutatás is rámutatott arra, hogy a tenger mellett élő, tengernél gyakran nyaraló emberek egészségesebbek lehetnek az átlagnál.

A bécsi környezetpszichológusok által végzett nemzetközi felmérés célja az volt, hogy feltárja a tengerparti élet és az egészség közötti összefüggéseket.   A kutatók 15 országban több mint 15 ezer embert kérdeztek meg, eredményeiket pedig a Communications Earth & Environment című szakfolyóiratban tették közzé. A tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A kutatás eredményei alapján több előnye is lehet a tengerparti életnek. Egyrészt a tengerparton kevesebb környezeti ártalommal kell szembenézni, mint a városokban, ami kedvező hatással lehet az egészségre. Másrészt a tengerparton több lehetőség nyílik a testmozgásra és a szabadidős tevékenységekre, ami szintén hozzájárulhat a jobb közérzethez és az egészséghez.

A Bécsi Egyetemen dolgozó Sandra Geiger és kollégái meglepődve tapasztalták, hogy minden vizsgált országban ugyanazokat az egyértelmű mintázatokat találták.

“A tengerparton tett látogatások gyakorisága pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal, jövedelemtől függetlenül” – írták tanulmányukban a kutatók.

Ugyanakkor Geiger aláhúzta: a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket.

A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat – hangsúlyozták a kutatók.

Geiger rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.

Forrás: MTI, newscientist.com
Kép(ek) forrása: Getty Images