Magic Kovács Miklós 2023. 05. 26.

Hatvan nap szigorú heverészés az űrkutatás nevében

Lelkünk lusta felének csábító ajánlat lehet két hónap henyélés, de egy ilyen tudományos kutatás inkább emberkínzás, mint kéjutazás, a fekvés ebben az esetben szigorúan betartandó a nap 24 órájában.

A kutatási projekt a BRACE (Bed Rest with Artificial Gravity and Cycling Exercise) nevet viseli, és a francia űrügynökség, a Nemzeti Űrkutatási Központ (CNES) finanszírozza. Magát a vizsgálatot a MEDES-ben, a franciaországi Toulouse-ban található Űrgyógyászati és Űrfiziológiai Intézetben végzik.

Itt tizenöt önkéntesnek nincs más dolga, mint hatvan napig feküdni az ágyban. Nehezítés, hogy nincs sétaszünet, esti focimeccs a kertben, sörözés a tábortűz mellett, nekik kutatási munkát folytatva szigorúan feküdniük kell.

Ezzel próbálják kideríteni hogyan viseli az emberi test a hosszú távú űrutazást, és ilyen fekvő helyzetben tudják a legjobban szimulálni az utazás körülményeit. Kényelmes szundikálásról viszont szó sincs, ez inkább kínzás a tudomány nevében. 

Lábakat fel!

Lábakat fel!

Mivel a súlytalanság állapotában a vér nagy része a fejbe tolódik és megváltozik a vérkeringés, ezt a Földön az ágyat 6 fokkal a vízszint alá döntésével szimulálják. Így a résztvevők lába magasabbra kerül mint a fejük, ráadásul ágyban kell mosdaniuk és vécézniük is, úgy, hogy egy válluknak mindig érnie kell a matracot. Vagyis felülniük sem szabad a két hónap alatt.

A csapatot több részre osztják, az egyik fele nem végez edzéseket, a másik csoport rendszeresen kerékpározik majd egy, az űrágyra szerelt edzőkerékpáron, követve az űrhajósok által az izomvesztés megelőzése érdekében végzett tipikus rutint. A harmadik csoport pedig egy centrifugagépben kerékpározik majd. A pörgés ideális esetben ellensúlyozza majd az űrbeli gravitációveszteséget, amelyet az ágy utánoz, és őszintén szólva még jobban megkínozza szerencsétlen önkénteseket.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: ESA