Magic Kovács Miklós 2023. 05. 27.

Elon Musk immár hivatalosan is kísérletezhet az emberi aggyal

Az első 2022-es próbálkozás után az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) végül engedélyt adott Elon Musk cégének, a Neurolinknek arra, hogy embereken teszteljék az agyba ültetett chipeket.

A világ leggazdagabb embere, a céghalmozó Twitter tulajdonos, SpaceX alapító, Telsa-vezér szabadidejében az emberi agyba különféle chipeket fejlesztő cégének útját is egyengeti. A frissnek számító, 2016-ban alapított cégről már többször elmondta, hogy meg fogják kapni az engedélyt az emberi kísérletekhez. Ez végül most következett be, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnak (FDA) nem véletlenül várt ennyi ideig a döntéssel.

Eddig az állatokon végzett tesztek jó eredményeket mutattak, de sok ellenzője akadt a fejlesztésnek, mivel komoly szenvedésnek tették ki az alanyokat,

az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) szerint a vizsgálatok során az állatok agyát megcsonkították,

majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. 

Az FDA korábbi vizsgálatai is úgy találták, hogy kifejezetten veszélyes, kockázatos a beültetés, az eszköz által használt lítium-ion akkumulátor meghibásodása végzetes károsodást okozhatott volna az agyszövetekben, és az eszköz eltávolítása sem ment volna roncsolás nélkül. 

Most már nincsenek ilyen aggályai a hatóságnak, és indulhat az önkéntesek toborzása, akik között elvileg, ígérete szerint ott lesz Elon Musk is. A kutatással óriási célokat akarnak elérni, többek között az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia gyógyítása, valamint a gondolatokkal való vezérlés is terítéken van.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images