Magic Fehér Patrik 2023. 06. 06.

Ha milliárdos akarsz lenni, jól jöhet egy ilyen diploma

Az emberek fejében könnyen rögzül, hogy a milliárdosok mivel is keresték meg irtózatosan nagy vagyonukat, azt azonban már kevesek tudják, milyen végzettséget szerezve lettek sikeresek.

Mi a milliárdos emberek sikersztorijainak első pontja, ha a bolygó leggazdagabb embereinek történeteit nézzük? Általában a filmes klisék világát idéző, garázsból indult, kirúgták az egyetemről és ehhez hasonló vonalak jutnak eszünkbe.

Mindez azonban nem mellébeszélés, rengeteg milliárdos valóban így kezdte: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, a Meta tulajdonosa az egyik leghíresebb élő példája annak, hogy nem feltétlenül kell befejezni az egyetemet ahhoz, hogy világraszóló sikereket érjen el valaki.

Persze nem szeretnénk senkit lebeszélni a továbbtanulásról, sőt: a tanulás alapvetően fontos rész a sikeresség felé vezető úton. Az iskolapadban töltött hosszú évek alatt olyan tudást gyűjthet össze az ember, mely jó esetben megalapozhat egy pénzügyileg is sikeres életet.

Jó esetből pedig nincs hiány, ahogy arra rámutatott a Forbes elemzése is: a szaklap az amerikai milliárdosok között vizsgálódott, megnézve azt, ki milyen diplomát szerzett. Kutatásuk fókuszában az állt, ki maradt legtovább az oktatási rendszerben, és lett valamilyen szakterület doktora, azaz szerzett PhD tudományos fokozatot.

Összesen 35 olyan amerikai milliárdost találtak, aki erre a szintre eljutott: ezt követően összesítették, hogy mely területeken szerezték PhD-jukat, így rávilágítva arra, hogy mely területeken lehet érdemes a lehető legtöbb energiát fektetni a tanulásba, ha be akarunk kerülni a világ leggazdagabb néhány ezer embere közé.

A leggyakoribb PhD-szakterület az amerikai milliárdosok körében

  1. mérnöki (9 milliárdos)
  2. számítógéptudományi (6 milliárdos)
  3. biológiai (6 milliárdos)
  4. kémiai (5 milliárdos)
  5. fizikai (3 milliárdos)
Forrás: Forbes
Kép(ek) forrása: Getty Images