Magic Fehér Patrik 2023. 06. 12.

Több száz milliós hajtóvadászatot indítottak egy játékkártyáért

Csak egy darab létezik belőle a világon, és van, aki 1 millió dollárt is megadna érte, hogy az övé legyen.

Az Egyesült Államokban már egy évszázada gyűjtik az emberek a különféle játékkártyákat, melyek évtizedek elteltével akár vagyonokat is érhetnek: rendszeresek például a baseball- vagy épp a kosárlabda-sportkártyás árverések, ahol az aláírt lapokat a gyűjtők irdatlan összegekért adják-veszik. Hazánkba is kezd ez szép lassan beszivárogni, a most felnövő fiatal generáció körében például a focikártyák adásvétele pörög.

Nem korlátozódik azonban kizárólag a sportra a kártyagyűjtés, különféle játékok lapjai is érhetnek vagyonokat. Erre a sorsra már most eljutott a népszerű fantasyjáték, a Magic: The Gathering legújabb kollekciójának egyik lapja. A játék összefogott A gyűrűk ura mögött álló franchise-zal, melynek keretében készült egy lap az Egy Gyűrűnek is.

A kártyából készítettek egy speciális, aranyozott kiadást is, melyen csak tengwar írás található, leszámítva a sorszámozást, ami mutatja, hogy tényleg csak egy ilyen lap létezik a világon. Azt persze nem tudni, hogy hol, csupán annyit, hogy a gyártó által 42 dollárért (14 500 forintért) forgalmazott kártyacsomagok egyikében lelhet rá a szerencsés.

Az már biztos, hogy a megtaláló a játék 30 éves történetének legdrágább kártyájához jut hozzá – más kérdés, hogy pénzzé teszi-e a ritkaságot. A sportkártyák, ritka képregények és mindenféle pénzzé tehető geekcuccok árusításával foglalkozó Dave and Adam’s ugyanis 1 millió dolláros (343 millió forintos) összeget kínál a lapért, feltéve, ha július 17-ig jelentkezik a megtaláló. A Magic-kártyák még fennálló csúcsát egy 615 ezer dollárért (211 millió forintért) elkelt lap tartja március óta.

Kép(ek) forrása: Getty Images