Magic Erdős Norbert 2023. 06. 24.

Nem árt a napszemüveg, ha ezt a világűrben készített fotót meg akarod nézni

Csodálatos csillaghalmazról készített fotót a Hubble, amitől még a képernyő előtt is elvakultunk.

A NASA Hubble űrteleszkópjának fotóján az NGC 6544 gömbhalmaz nyüzsgő csillagai láthatók. Ez a szorosan egymáshoz kötött csillaghalmaz több mint 8000 fényévre van a Földtől, és mint minden gömbhalmaz, ez is egy több tízezer csillagból álló, sűrűn “lakott” régió. Ez nagyon, nagyon messze van, viszonyítás képpen eláruljuk, hogy a Föld-Nap átlagos távolság 8,3 fényperc (perc és nem év!), ami 149,6 millió km-es távolságot jelent.

Mi az a gömbhalmaz?

A gömbhalmaz csillagok gömb alakú csoportja, amely 10 000-től 50 millióig terjedő számú tagot tartalmazhat, meglehetősen kicsi, mintegy 50 parszek átmérőjű területen. A csillagok a központ felé olyan erősen összesűrűsödnek, hogy nagy távcsövekkel sem lehet őket szétválasztani, ebből a nagy sűrűségből eredő gravitáció az, ami összetartja gömbhalmazokat. A gömbhalmazok abban különböznek a nyílthalmazoktól, hogy bennük sokkal nagyobb az átlagos csillagsűrűség. A gömbhalmazokban az egy köbparszekre jutó csillagok száma tízszerese a nyílthalmazok csillagsűrűségének.

Az NGC 6544-ről készült kép a Hubble két műszerének, az Advanced Camera for Surveys és a Wide Field Camera 3-nak az adatait egyesíti. A megfigyelés célja a régióban felfedezett pulzár látható megfelelőjének megtalálása volt. A pulzár egy halott csillag gyorsan forgó maradványa, amely hatalmas csillagászati világítótoronyként, elektromágneses sugárzást bocsát ki. Ez a pulzár különösen gyorsan forog, és a csillagászok a Hubble teleszkóphoz fordultak, hogy segítsenek meghatározni, hogyan fejlődött ez az objektum az NGC 6544-ben.

És akkor a fotó

Nem árt a napszemüveg, ha ezt a világűrben készített fotót meg akarod nézni

Kattintásra a kép megnő

A fotó másrészt azért készült, hogy megtalálják más elektromágneses hullámhosszon észlelt objektumok látható megfelelőit. A források pulzárral való összevetése helyett azonban a csillagászok a Hubble segítségével halvány röntgenforrások megfelelőit keresték. Megfigyeléseik segíthetnek megmagyarázni, hogyan változnak az NGC 6544-hez hasonló halmazok az idő múlásával.

Forrás: NASA, Wikipédia