Magic Kováts Olivér 2023. 07. 18.

Idő kérdése, és egy műhold zuhan a Földre

Még a nyáron elérheti a Földet az az űrszonda, amit öt évvel ezelőtt lőttek ki. Több lépcsőben készítik elő a zuhanását, hosszabb távon pedig az időjárás-előrejelzések hatékonysága javulhat a kutatásnak köszönhetően.

Heteken belül, a legtöbb előrejelzés szerint július végén vagy augusztus elején a Földre zuhan az 1,3 tonnás, kisautó nagyságú Aeolus műhold. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint naponta egy kilométerrel kerül közelebb a bolygóhoz, miután már az üzemanyaga is fogytán van – számolt be a hírről a Sky Sports.

Az Aeolus nagy része még a légkörben el fog égni, de valószínű, hogy néhány törmelék eléri a Föld felszínét.

A megmaradt üzemanyag felhasználásával az űrügynökség igyekszik úgy irányítani a műholdat, hogy az minél biztonságosabban, a szárazföldtől minél távolabb, az óceánban érjen „földet”.

2018-ban hagyta el a Földet az Aeolus. (Fotó: S. Corvaja/ESA – CC BY-SA IGO 3.0)Öt éve kering körülbelül 320 kilométeres magasságban az Aeolus, amit az időjárás-előrejelzések minőségének javítása céljából küldtek fel az űrbe, többek között a szelet is mérve a légkörben. A zuhanást több lépcsőben készítik elő: amint eléri a 280 kilométeres magasságot, a németországi irányítás több manővert is végrehajt a következő napokban, amíg 150 kilométeres pályára nem kerül – onnan pedig már az óceán a cél.

Az ESA ugyanakkor azt állítja egy korábbi bejegyzésében, hogy lehetetlenség pontosan megjósolni, mikorra ér vissza a Földre az űrszonda.

Forrás: Sky Sports
Kép(ek) forrása: Nyitókép: S. Martin/ESA/CNES/Arianespace