Magic Fehér Patrik 2023. 08. 01.

Fáj megenni, annyira drága ez az eper

A világ legdrágább gyümölcsei közé tartozik a "Gyönyörű Hercegnő", egy olyan eper, mely hatalmas mérete ellenére is megőrizte édességét.

Ha a világ legdrágább gyümölcseit keressük, vegyük Japán felé az irányt. A felkelő nap országában a legjobb minőségű portékát Magyarországról nézve szédítő összegekért adják el árveréseken, a prímet a különféle szőlők viszik.

Szőlőjük mellett az eper is említésre méltó, melyek királynője egy hercegnő: a Bijin-Hime variáns neve gyönyörű hercegnőt jelent, különlegessége pedig az, hogy óriási és különösen édes. Ez a két tulajdonság egyszerre ritkán található meg egy epernél, a nagyra hízás az esetek többségében az íz hígulását hozza magával, azonban a Mikio Okuda gazda által 15 év alatt nemesített gyümölcsnél a teniszlabdányi mérethez és a 100 gramm körüli tömeghez 13 Brix-fok tartozik. Ez egy édességet, cukorfokot jelölő mértékegység, a hagyományos epreknél 10 Brix-fokot lehet mérni.

Ha mindez nem lenne elég, a Bijin-Hime-eprek textúrája is remek a leírások szerint: belül puha, de első harapáskor megfelelően roppanós az élénkpiros finomság. Ahogy a japán gyümölcsök nagy többsége, úgy ez is a téli hónapokban nő üvegházakban. A körülményekre nagyon odafigyel a gazda, az állandó talajhőmérséklet kulcsfontosságú a termesztésnél.

A jó munkához idő kell: ez nem csak a hercegnő-eper nemesítésére igaz, hanem az érésre is, ami igen lassan megy végbe. Talán ez lehet a legnagyobb titka a szemenként akár 350 dollárt (125 ezer forintot) is kóstáló gyümölcsnek, azonban Okuda gazda, az eredeti, nemesített tő tulajdonosa nem árul el túl sok részletet ezzel kapcsolatban, ami teljesen érthető. Egy évben mindössze 500 szem piacképes eper terem nála, ez is felhajtja az árakat.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Getty Images