Magic Fehér Patrik 2023. 08. 03.

Egyhuzamban bejárt minden országot, 10 év után tért haza

2013 óta úton volt az a dán férfi, aki az elmúlt tíz évben a világ minden országát bejárta. Mindezt úgy, hogy nem ült repülőre.

Torbjørn ‘Thor’ Pedersen még 2013 októberében indult el világ körüli útjára, melynek keretein belül meg szerette volna látogatni a világ összes országát. Rögtön kikötött azonban három szabályt magának:

  1. minden országban eltölt legalább 24 órát,
  2. nem költ többet napi 20 dollárnál (7100 forintnál),
  3. és addig nem tér haza, amíg ki nem pipál minden országot.

Mindez együtt elég durva vállalásnak hangzik, de néhány hónapja, május 24-én Thor végzett, küldetését a 203. ország, a Maldív-szigetek meglátogatásával sikeresen zárta.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Thor 🇩🇰/🇫🇮 (@onceuponasaga) által megosztott bejegyzés

A férfi ezzel egy elit klubhoz csatlakozott: a Földön jelenleg kb. 300 olyan ember él, akik minden országban jártak. Közülük csak ketten barangoltak be minden országot megállás nélkül, Pedersen pedig mindezt repülés nélkül tette, hisz az nem fért volna bele a költségkeretbe.

A férfi kalandjairól a CNN-nek mesélt, elárulva többek között azt is, hogy mindezt nem vihette volna véghez, ha nincs egy alkalmas állása. Emberünk a Dán Vöröskereszt jószolgálati nagyköveteként tevékenykedett: ez nemcsak azt magyarázza meg, hogy nyílt lehetősége Thornak a világutazásra, de rávilágít személyiségére is, mely utazásában is fontos szerepet töltött be.

Egy idegen egy olyan barát, akivel még nem találkoztál

– ez volt Pedersen mottója, melyhez hozzátette, hogy időről időre be is igazolódott ez. “Minden országot túléltem, még olyanokat is, ahol fegyveres konfliktusok voltak, vírusok ütötték fel a fejüket – mindezt sértetlenül. Vagy én vagyok a legszerencsésebb ember a Földön, vagy a világ egy sokkal jobb hely annál, mint amit az emberek hisznek a félelmetes drámai hírek alapján a közösségi médiából.”

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Thor 🇩🇰/🇫🇮 (@onceuponasaga) által megosztott bejegyzés

A most 44 éves férfi 3576 napos kalandja során 379 konténerhajón, 158 vonaton, 351 buszon, 219 taxival, 33 hajóval és 43 riksával utazott. Mozgalmas volt tehát ez a tíz év a megtett közel 360 ezer kilométerrel együtt, főleg, ha belevesszük, hogy a koronavírus-járvány miatt két évre Hongkongban ragadt. “Ez volt életem legrosszabb, de egyben legjobb időszaka is. Meg kellett birkóznom a helyzettel, igencsak nehéz volt eldönteni, hogy feladjam-e kilenc országgal a vége előtt.”

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Thor 🇩🇰/🇫🇮 (@onceuponasaga) által megosztott bejegyzés

Végül nem adta fel, és ugyan már májusban megvolt minden ország, Dániába csak nemrég, július 26-án tért haza. “A családom büszke rám” – tette hozzá Pedersen, akinek túrájáról már készül egy dokumentumfilm The Impossible Journey címmel.