Magic Fehér Patrik 2023. 09. 26.

Átnevezheted a Harvardot, ha van egymilliárd dollárod

Bárki átnevezheti a világhírű egyetem orvosi karát, ehhez csak egy nagy zsák pénzt kell letennie az asztalra. Benne van a pakliban, hogy lesz, aki ki is fizeti.

Mondhatni divatos tradíció az Egyesült Államokban, hogy azok az emberek, akik az egyetem után rendkívül sikeresek és gazdagok lettek, jókora támogatással köszönték meg alma materüknek, hogy terelgették őket. 2014-ben például Gerald L. Chan, a Morningside befektetési csoport alapítója ajándékozott a Harvard közegészségügyi iskolájának 350 millió dollárt (129 milliárd forintot), cserébe pedig át is nevezték tiszteletére a létesítményt.

Akkor rekordnak számított ez az összeg, ám hamar meg is dőlt: 2015-ben John A. Paulson 400 millió dollárt (147 milliárd forintot) adományozott a mérnöki karnak, melyet ezért szintén átneveztek. Szép összegek ezek, bármelyik magyar oktatási intézménye elfogadná a töredékét is, azonban a Harvard ebből a szempontból sosem tartozott azon sulik közé, melyet megszórtak adományokkal – ellenben a Stanford Egyetemmel vagy a Johns Hopkins Egyetemmekkel, melyek kaptak már 1,1, illetve 1,8 milliárd dolláros támogatást is, mindig egyetlen személytől.

A Harvard épületeinek egy része a magasból

A Harvard épületeinek egy része a magasból

Látták ezt a Harvardon is, akik egy szokatlan lépésre szánták el magukat: meghatároztak egy minimumárat az orvosi karuknál (Harvard Medical School), melyet meg kell ütnie annak, aki szeretné, hogy róla nevezzék el az egyetem ezen részét.

Ez az összeg kereken 1 milliárd dollár (368 milliárd forint).

A The Crimson, az egyetem hallgatói újságja által kiderített információk szerint mindezt nem is mostanában, hanem még tíz éve döntötték el a vezetőségben, ám ahogy a név is mutatja, ilyen ajánlatot még nem kapott az egyetem. Látva azonban az elmúlt évek eseményeit, nem kizárt, hogy jön valaki, és leteszi a pénzt az asztalra, főleg úgy, hogy már ismert a tarifa. Arról nincs infó, hogy 2013 óta korrigálták-e az árat az inflációnak megfelelően, de már a nem korrigált összeg is rettenetesen magas.

Forrás: The Crimson
Kép(ek) forrása: Getty Images