Magic Erdős Norbert 2023. 10. 01.

A dátum, amiről eddig nem akartunk tudni

Megvan az időpont, hogy mikor csapódhat a Földbe egy akkora aszteroida, amely egy modern atombomba hússzoros erejével pusztít.

Hallottál már a Bennu nevű aszteroidáról? Ha még nem, akkor itt az ideje, hogy megjegyezd a nevét, mert ez az űrbéli objektum a legveszélyesebb a Földre nézve. Legalábbis azok közül, amelyekről tudunk.

A földközeli kisbolygót a Linear projekt keretében fedezték fel 1999. szeptember 11-én, mérete megközelítőleg 550 méter, keringési periódusa 14 hónap. A kutatók korábban azt saccolták, hogy a Bennu valamikor 2175 és 2196 között a potenciális veszélyes közelségbe merészkedik bolygónkhoz. De az OSIRIS-REx űrszondának köszönhetően a kisbolygó pályáját most még pontosabban ki tudták számolni:

Jelenleg állás szerint az a legvalószínűbb, hogy 2182. szeptember 24-én, 1:2700-hoz az esélye annak, hogy a Bennu becsapódik a Földbe.

Az objektum a fent említett időpontban érkezhet meg egy olyan térrészhez a Föld közelében, amelyen ha áthalad, a bolygónk gravitációja módosíthatja a pályáját és ez becsapódáshoz vezethet. Ha ez megtörténik 1200 megatonnányi robbanás ereje szabadul fel, amely 960 kilométeres körzetben mindent elpusztít, durván 9 kilométer átmérőjű krátert hagyva maga után.

 

Az 1:2700-hoz sokan tűnhet, de például annál sokkal valószínűbb, mint hogy belénk csapjon a villám, annak ugyanis az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség szerint 1:600000-hez az esélye. Annak pedig, hogy lezuhanj egy repülőgéppel, 1:11 millióhoz.

Forrás: iflscience.com, NASA
Kép(ek) forrása: Getty Images