Magic Erdős Norbert 2023. 10. 02.

7 tuti tipp, ha aludni szeretnél a repülőn

Aki utazott már repülővel, az tudja, hogy nem kimondottan egyszerű pihenni út közben, főleg akkor, ha aludni is szeretnénk. Most adunk néhány tanácsot, hogy könnyebben áthidaljuk ezt a problémát.

Az utazás, főleg ha nyaralni megyünk és azt repülőgéppel tesszük, általában izgalmas élmény, de a gyakran utazóknak, a hosszútávú járatok utasainak az alvás igazi kihívást jelenthet. A megfelelő stratégiával azonban elérhetjük, hogy pihentetőbb legyen az alvás repülés közben.

Nyugi, most nem az jön, hogy vegyél jegyet az első osztályra… Úgy mindenki kényelmesen tud aludni, csak nem mindenki engedheti meg magának a forintban milliós jegyet.

Válassz tudatosan ülőhelyet

A legtöbb esetben becsekkoláskor kiválaszthatjuk, hol szeretnénk ülni a repülőgépen. A szabad helyek közül válasszuk az ablak mellettit, így lesz egy “fal” aminek neki tudunk dőlni. Ezzel a húzással azt is kivédhetjük, hogy azért kelljen felállni, mert a mellettünk ülő esetleg vécére akar menni. A folyosó melletti helynek egy előnye van: ha kevés a lábtér, oda ki tudod nyújtani a lábad, amikor épp senki nem közlekedik ott.

Öltözet

Utazás közben viselj laza, légáteresztő anyagból készült ruhákat. Fontold meg a réteges öltözködést, hogy alkalmazkodni tudj a fedélzet hőmérséklet-változásaihoz; szóval ha hideg van, nem fogsz fázni, viszont ha meleged lesz, akkor van mit levenni.

Nyaktámasz

A legjobb barátod lesz utazás közben, legyen az autó, busz, vonat vagy éppen repülő. Ha nincs ilyened, azonnal szerezz be egyet! Egy ergonomikus nyakpárna megakadályozhatja, hogy a fejed előre- vagy oldalra bukjon, így kényelmes lehet aludni ülő pozícióban is.

Csönd és sötétség

A nyakpárnához gyakran jár szemmaszk is, ami segít kizárni a fényeket, egy zajszűrős fejhallgató pedig segíthet elnyomni a repülőgép zaját. Plusz ha valamilyen nyugtató zenét, ambient mixet, környezeti zajt nyomatsz a telefontról, az nagyban segíthet ellazulni.

Hidratáció 

A kabin levegője általában igen száraz. Igyál bőséges mennyiségű folyadékot a repülés előtt és alatt, de a koffeint és az alkoholt kerüld, mivel ezek megzavarják az alvási ciklust.

Időzónák

Ha egyik időzónából repülsz a másikba, próbálj a célállomás éjszakai időszámítása szerint aludni a gépen. Ez segíthet a jetlag csökkentésében.

Mi az a jetlag?

A jetlag, hosszabb nevén időzónaváltás-szindróma vagy orvosi nevén „deszinkronózis”, olyan fiziológiai tünetegyüttes, amelyet a cirkadián ritmus megváltozása vált ki. Tipikusan hosszú, leginkább nyugat-keleti irányú repülőutak során lép föl. Keleti irányba történő repüléskor a ciklus fázisának rövidülnie kell, tehát a ciklusnak fel kell gyorsulnia – ez korai lefekvést vagy korai kelést jelent, nyugati irányba történő repüléskor pedig a ciklus fázisa hosszabbodik, tehát a ciklusnak lassulnia kell – azaz tovább kell fenn maradni, illetve később kell kelni. A jetlag több napig is fennállhat, hatása általában kelet felé haladva nagyobb. Ökölszabály szerint a jetlag elmúlásának ideje keleti irányba átlépett időzónánként kb. 1 nap, illetve nyugati irányba átlépett 1,5 időzónánként 1 nap.

Tipikus tünetei: 

  • étvágytalanság, hányinger, emésztési zavarok
  • fejfájás, az orrmelléküregek irritációja
  • kimerültség, a szokásostól eltérő, felületes alvás, álmatlanság
  • zavartság, ingerlékenység
  • enyhe depresszió

Orvosi kezelésre, gyógyszerre nincs szükség emiatt, a jetlag átmeneti állapot, a szervezet magától is alkalmazkodik az új időzónához.

“Kérem, a telefonokat kapcsolják ki”

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél aludni a repülőn, akkor beszállás után már ne nyomkodott a telefont. Minél kevesebbet nézed a képernyőt, annál több alvást szabályozó hormon, azaz melatonin fog termelődni a szervezetedben.

Ezek a tippek növelhetik a kényelmes alvás esélyét egy repülőn, de nem kőbe vésett szabályok, hiszen minden ember más, másak az igényeik és a szervezetük is. Azt biztosan tudom, hogy ha nagyon magas vagy, egy sima lábtérrel rendelkező helyen egy rövid utazás sem lesz kényelmes, pihentető alvásra pedig nagyon kicsi az esély. 195 centi magas vagyok, munkám során egész Európát bejártam repülővel, néhányszor hosszútávú úton is voltam, szóval nem a levegőbe beszélek…

Forrás: Swagger, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images