Magic Fehér Patrik 2023. 10. 26.

12 év után kaphatja vissza elveszettnek hitt vagyonát egy férfi

Minden korábbinál közelebb van ahhoz egy férfi, hogy egy csapásra a Föld leggazdagabbjai közé kerüljön, azonban nem biztos, hogy elfogadja ehhez a segítséget, amely megnyitná az útját a pénz felé.

Az elmúlt 12 évben többször lehetett hallani Stefan Thomas programozóról. A férfi 2011-ben az akkor még újdonságnak számító, sokak által csak lenézett új kriptovalutákról készített egy rövid, a bekezdés alatt is megtekinthető videót. Lelkesedését busásan megjutalmazták, 7002 bitcoint kapott, ám a virtuális pénz akkor még nem sokat ért. Az összeg egy digitális pénztárcában landolt, és azóta is ott van.

Az akkor szinte értéktelen bitcoinnak hamar felszökött az ára, és ugyan az elmúlt egy-két évben komoly hullámvölgyben volt a digitális fizetőeszköz, még így is 88 milliárd forintot ér a pénztárcában lévő összeg. A gond csak az, hogy a pénztárca nem nyílik.

A San Franciscó-i férfi ugyanis nem fér hozzá az összeghez, mert az elmúlt években elfelejtette a pénztárcához tartozó jelszót, a papírcetlit, amire pedig felírta azt, elhagyta.

A szuperbiztonságos pendrive-on tárolt kriptovalutához nem lehet csak úgy erőszakkal hozzáférni: tíz elrontott jelszó után törli magát a rendszer, a vagyon pedig volt, nincs. Thomas 2021-ig nyolcszor próbálkozott a jelszó beírásával, azóta pedig pihentette a projektet, pontosabban kiberbiztonsági cégekre bízta azt, hátha ők tudnak valamit kezdeni a helyzettel.

A jelentős összegű pénzre sokaknak fáj a foga, és most úgy néz ki, sikerült áttörést elérni. A Wired techmagazinnal ugyanis kapcsolatba lépett az Unciphered nevű, kifejezetten a bezárt pénztárcákban ragadó kriptopénzek kinyerésére specializálódott cég, akik bebizonyították, hogy képesek kinyitni egy olyan, eddig feltörhetetlennek hitt zárat is, mint amilyen Thomas pénzét őrzi.

A cég kapcsolatba is lépett a programozóval, azonban a férfi egyelőre visszautasította az ajánlatot. Ennek oka az, hogy Thomas jelenleg is szerződésben áll két másik céggel, akik a saját módszereikkel dolgoznak azon, hogy kinyissák a bitcointárcát. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vagyonra hosszan kell várni. “Lehetséges, hogy a jelenlegi csapat úgy dönt, felkéri alvállalkozónak az Uncipheredöt, ha úgy látják, hogy ez a legjobb megoldás. Várunk, meglátjuk, mi lesz” – fogalmazott a milliárdok kapujában álló férfi.

Forrás: IFLScience, Wired
Kép(ek) forrása: Getty Images