Life Támogatott tartalom 2023. 10. 17.

5 jel, amiből tudhatod, hogy életmódot kell váltanod

Furcsa problémákat tapasztalsz magadon, főleg odalent? Itt az ideje, hogy változtass, és megelőzd meg a komolyabb bajokat.

Jellemző a magyar férfiakra, hogy nemigen szeretik egészségügyi bajaikat megosztani a szakértőkkel. Korábbi felmérések szerint 15 százalékuk úgy gondolja, hogy orvosi segítség nélkül is ki kell bírniuk bizonyos betegségeket, míg egy pár évvel ezelőtti adat szerint a 65 éves férfiak 39 százaléka soha nem volt prosztatavizsgálaton.

E két adat azért is csalódást keltő, mert a világon nagyjából minden második férfi találkozik élete során a prosztatáját érintő valamilyen betegséggel. A dülmirigyet érintő problémákat – tekintettel arra, hogy ennek a szervnek a megtermékenyítésben van szerepe – a legtöbben ráadásul kínosnak érzik, még kevésbé szeretnének velük foglalkozni, mint bármelyik más betegséggel.

Van azonban egy határ, amikor már nem tehetünk mást, és szakemberhez kell fordulni. Ehhez szeretnénk megadni a kezdőlökést azzal, hogy megmutatjuk nektek azt az öt jelet, amelyek a leggyakrabban merülhetnek fel a prosztatapanaszok kapcsán, és már indokolttá teszik, hogy időpontot kérjünk az urológusnál.

Gyakori, hirtelen vizelési inger

Mind a prosztatamegnagyobbodás, mind a -gyulladás esetében jelentkezhet ez a tünet. A gesztenye méretű szerv ugyanis körülöleli a hólyagból kiinduló húgycsövet, így ha bármilyen okból megduzzad, a húgyhólyagból a vizelet ürítése nehezítetté válik. A nem teljesen üres húgyhólyag gyakrabban telik meg újra, emiatt sűrűbben jelentkezik a sürgető vizelési inger.

Vékony, illetve megszakadó vizeletsugár

A megnövekedett méretű prosztata leszűkíti a vizelet útját. Emiatt vékonyabb lehet a vizeletsugár, esetenként megszakadhat, de akár csepegést is tapasztalhatunk. Legrosszabb esetben teljesen el is akadhat a vizelet – ne várjunk eddig, már az első jeleknél keressük fel az orvosunkat!

Éjszakai felébredés

A vizelési problémák nem hagyják nyugodni az embert, az inger éjszaka is felébreszthet, akár többször is. Ez hosszú távon a pihenés rovására mehet, amely az élet több területén is megbosszulja magát.

Vér a vizeletben vagy a spermában

Bakteriális prosztatagyulladás esetén hirtelen jelentkeznek a tünetek, ezek közé tartozik a piros színű vizelet és sperma is. Riasztó kép ez, amelynek láttán elsőként ijedtséget érezhet a legtöbb férfi, és talán ez az a tünet, amelynél a legkevésbé kell győzködni bárkit, hogy forduljon orvoshoz.

Állandó, tompa, alhasi fájdalom

A krónikus bakteriális prosztatagyulladást a legtöbb esetben állandó, tompa, alhasi fájdalom jelzi, amely a hónapok során hol enyhül, hol erősödik. Felőröli az ember idegeit, ezért jelentősen rontja az életminőségünket, és porrá zúzza a libidót.

Egészséges életmóddal, sporttal, kiegyensúlyozott, mértékletes étkezéssel és a lelki egyensúlyunk támogatásával sokat tehetünk azért, hogy ez az aprócska, mégis fontos mirigyes szervünk egészséges maradjon. Ennek első lépése a rostdús, zsírszegény étrend kialakítása, és olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek kifejezetten jót tesznek a prosztatának. Ilyen a tökmag, amelynek olaja prosztatavédő hatású, vagy a paradicsom, amely likopint tartalmaz: ez csökkenti a prosztatamegnagyobbodással összefüggésbe hozható PSA (prosztataspecifikus antigén) szintjét a vérben. Az antioxidánsokért is hálás lesz a szervezetünk, amelyek egyebek között a brokkoliban, a céklában és a csokiban is megtalálhatóak.

Fontos továbbá a rendszeres testmozgás, de itt nem kell extra dolgokra gondolni. Már a séta is megfelelő, amely megmozgatja a test legnagyobb izmait, de bármilyen aerob mozgásforma (foci, úszás, biciklizés, lépcsőzés) hozzájárul a szerv egészségéhez.

Az életmódtanácsok megfogadása nem jelent egyet a prosztata betegségeinek teljes megszűnésével, a kockázatot azonban jelentősen csökkentik a javasolt változtatások, emellett pedig a gyógyulásban is segíthetnek az érintetteknek.

HIRDETÉS

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Getty Images