Magic Fehér Patrik 2023. 12. 18.

Egy országnál is nagyobb komplexum épül gamereknek

Szaúd-Arábia nem viccel, ha nagyberuházásokról van szó: gamernagyhatalommá is szeretnének válni, ehhez gigantikus városnegyedet építenek.

Több óriásberuházás is fut párhuzamosan Szaúd-Arábiában, ezek közül az egyik a Qiddiya. A rijádi központú projekt építkezései 2019-ben kezdődtek, a végcél pedig egy a szórakoztatásra, a turizmusra, mint az olaj utáni bevételi forrásra épülő okosváros felhúzása.

Ennek egy aprócska szeglete lesz az a napokban bejelentett negyed, mely gyakorlatilag a gamerek és az e-sportolók fővárosává válna. A tervek szerint minden arról szólna, hogy kiszolgálja a játékosok igényeit, nagy világversenyeket tartanának itt, de a legjobb e-sportolók le is telepedhetnének itt.

6 fotó megtekintése

A közreadott látványtervek kissé talán elrugaszkodtak a valóságtól, de ha azt nézzük, hogy a negyed fél négyzetkilométeres lenne (nagyobb, mint a Vatikán), akkor máris van hely ezek megvalósítására. Négy aréna is beférne ide, ahol egész évben mehetnének a kompetitív játékok meccsei, az összecsapásokat pedig akár 73 ezer néző is követhetné a helyszíneken. A közlemény szerint a világ három legnagyobb e-sport-stadionjának egyike is helyet kap majd itt, 5300 állandó ülőhellyel. Belsejében világverő méretű LED-falon lehet nézni a játékokat.

Egy országnál is nagyobb komplexum épül gamereknek

Qiddiya legújabb kerülete akár 25 e-sport-klubnak is otthont adhat a világ minden tájáról, de várják majd a nagy videojátékfejlesztő cégeket, valamint a szektor vezetőit is a városba, mely ezen a téren is regionális központtá szeretne válni a gamervilágban.

Egy országnál is nagyobb komplexum épül gamereknek

Forrás: spa.gov.sa