Magic Baka Gábor 2023. 12. 29.

Svájci luxusórák árában mérik ezt az ünnepi Casiót

A Casiót a megfizethető, hétköznapi óráiról ismeri a nagyközönség, de ha ünneplésről van szó, a japán márka kitesz magáért: elképesztő áron kínálják az exkluzív, szamurájos G-Shockot.

Az európai lovagságnak lazán megfeleltethető szamurájok a 12. és 19. század között Japán történetének, társadalmának igen fontos osztályát adták, páncélos-fegyveres nemesekként a különböző földes- és tartományurak szolgálatában tevékenykedtek, katonáskodtak.

Közös jellemzőjük volt a harcosok íratlan szabályrendszere, becsületkódexe, a busidó követése, hagyományos fegyverzetüket a két kard (katana és vakizasi, együttesen daisó), valamint a – sokszor igen díszes – összefűzött, lakkozott bőr- vagy fémlemezekből álló rétegzett páncél, a joroi, később a fejlettebb, nagyobb lemezekből álló, kevesebb zsinórzatot igénylő tószei guszoku, valamint a nyakat szintén összefűzött lemezekkel védő, a homloknál gyakran címerrel (maedate) díszített kabuto sisak adta.

A G-Shock felkérésére készített tigrises kabuto (Kép: Casio/G-Shock)

A G-Shock felkérésére készített tigrises kabuto (Kép: Casio/G-Shock)

Ezek ihlették a Casio „strapabíró” óráit kínáló, 2023-ban 40 éves jubileumát ünneplő almárkája, a G-Shock egyik jubileumi modelljét, a MRG-B2000SG-1A-t.

Az ünnepi óra alapvetően mindent tud, amit egy hasonszőrű hétköznapibb G-Shock (ütés-, por- és 200 méteres vízállóság, bluetooth-os okostelefon-kapcsolat, napelemes töltés, világidő, stopper, időzítő, rádióhullámos pontosítás), ám egészen exkluzív csomagolásban kínálja ezeket.

Kép: Casio/G-Shock

Kép: Casio/G-Shock

A G-Shock egy neves páncélkészítő mestert kért fel, hogy alkosson meg egy „vad tigrises” kabutót (Sugeki-Maru: Gai), amelyből aztán a cég dizájnerei merítettek inspirációt. A különleges, a tisztaságot hangsúlyozó fehér árnyalatot (íto adasí), valamint a sisak zsinórozására rímelő mintát kapott, puha gumiszíj egy nagyon ellenálló és könnyű, ráadásul rendkívül esztétikus, kristályosított titánból készült tokhoz kapcsolódik.

A tok oldalán egy aprócska plakett jelzi, hogy a G-Shock 40. születésnapját ünneplő óráról van szó, de a fő attrakció talán a lünetta – a számlapot körbefogó gyűrű –, melyet egy másik mester, Maszao Kobajasi szabad kézzel lát el mintákkal, a kalapált-vésett „narancshéjtextúrán” kívül egyesével vési mind a 700 példányba a már említett tigrist.

Kép: Casio/G-Shock

Kép: Casio/G-Shock

A limitált kiadású óra a G-Shock high-end modelljeit gyűjtő MR-G szériájába tartozik, árazása is ennek megfelelő, sőt: a 700 példány egy-egy darabjáért svájci luxusórákéval összemérhető 3,5 millió forintnak megfelelő összeget kérnek. Hiába bírnák, ezek az órákat minden bizonnyal sosem viszik majd vízbe, sárba, sosem verik majd sziklákhoz, igazi gyűjtői darabok.

Kép(ek) forrása: Casio/G-Shock