Magic Fehér Patrik 2024. 01. 23.

Ezek napjaink Oscar-díjas hajói

A cím nem túlzó, az alábbi vitorlások tényleg megkapták a hajózás világának egyik legkomolyabb elismerését a napokban.

Immár hosszú évek óta a hajós világ krémje Düsseldorfban kezdi a szezont a Boot kiállításon, ahol mindenki megjelenik, aki kicsit is tényező (vagy az szeretne lenni) a vizeken. A rendezvény hagyományossá vált kísérőprogramja a European Yacht of the Year Award, vagyis az év jachtjának járó díj kiosztása, melyet presztízse miatt szokás a vitorlások Oscarjának is nevezni.

Az elismerés története még 2004-ben kezdődött egy német vitorlásmagazin kezdeményezésére. Mára 12 ország tematikus lapja csatlakozott ehhez: mindenki egy-egy tagot delegál a zsűribe, akik nem éppen hagyományos módon döntenek a legjobb kilétéről.

A díjazási folyamatot egész éves munka előzi meg. Ebből az első öt hónapnak különösen intenzívnek kell lennie, ugyanis a tagoknak le kell adniuk egy (vagy több) konkrét vitorlást, ami meggyőzte őket valamilyen szempontból. Ezek összesítéséből és szűréséből jönnek ki az “Oscar”-jelöltek júniusban, majd sor kerül a közös, teljes zsűris tesztekre ősszel: egyre észak-európai, egyre dél-európai vizeken. Ezek alatt folyamatosan megy az egyeztetés, az eszmecsere és a kommunikáció. Végső döntés csak a düsseldorfi hajókiállítás megnyitója előtt születik.

A 2024-es díjra 21 hajót jelölt a zsűri, kategóriákba azonban nem sorolta őket eleinte, ugyanis az éles határok egyre inkább kezdenek ezen járműveknél is elmosódni. Erre csak a legvégén, a díjkiosztásnál került sor, így hirdettek ki végül öt vitorlást is az év jachtjának. Mutatjuk is őket az alábbiakban:

Luxus túrahajó kategória: Arcona 50

Hosszúság: 15 méter, szélesség: 4,6 méter, ár: 1 millió eurótól (383 millió forint)

Többtestű kategória: Outremer 52

Hosszúság: 15,73 méter, szélesség: 7,9 méter, ár: 1,2 millió eurótól (460 millió forint)

Családi túrahajó kategória: Bavaria C46

Hosszúság: 13,95 méter, szélesség: 4,7 méter, ár: 310 ezer eurótól (119 millió forint)

Speciális vitorlás kategória: Saffier SE 24 Lite

Hosszúság: 7,1 méter, szélesség: 2,4 méter, ár: 70 ezer eurótól (27 millió forint)

Fenntarthatósági díj: Bestevaer 36

Hosszúság: 10,95 méter, szélesség: 3,8 méter, ár: 546 ezer eurótól (209 millió forint)

Forrás: European Yacht of The Year
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images